MEDYA KÖŞESİ

Doğalgaz dünyada ucuzlarken bu zamlar ne oluyor?

Dudak uçuklatan zamlar ve göz kamaştırıcı büyümeyi köşesine taşıyan Cüneyt Özdemir üç yemekten edindiği izlenimleri yazdı...

Doğalgaz dünyada ucuzlarken bu zamlar ne oluyor?

GAZETECİLER.COM - "Türkiye ekonomisini anlamak kolay değil. Bir yanda parmak ısırtan büyüme rakamları, diğer yanda dudak uçuklatan elektrik ve doğalgaz zamları. (...) Dünyadaki doğalgaz fiyatları başta ABD olmak üzere düşüyor. Hadi ABD bizi ilgilendirmiyor diyelim iyi ama Rusya’da da doğalgaz fiyatlarında düşüş var, yetmezmiş gibi dolarda da düşüşü yaşıyoruz. Peki o zaman bu gelen korkunç doğalgaz zamlar nereden çıkıyor."

Radikal'deki köşesinde Dudak uçuklatan zamlar ve göz kamaştırıcı büyümeyi yazan Cüneyt Özdemir son günlerde yediği üç yemekten edindiği izlenimleri yazdı...

İşte Özdemir'in kaleminden tüm dünyada doğalgaz ucuzlarken Türkiye'de doğalgaza gelen dudak uçuklatan zammın nedeni...

"Anadolu’yu karış karış dolaşıp bugün de karşımıza ‘Saf ve Bakir Bir Anadolu Çocuğu’ kitabı ile çıkan Güngör Uras ile biraz sohbet edince, Anadolu’daki küçük işletmelerin önemini bir kez daha anladım. Hemen her ilde küçük ama bir karınca gibi çalışan bu işletmeler Türkiye ekonomisinin yeni motoru. Gelin görün ki şu anda Türk ekonomisinin ‘gerçek’ değerinden aldıkları pay hâlâ çok çok az.

Geçen haftalarda bu sütunda TÜSİAD’ı oldukça sert eleştirdikten sonra TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan’dan bir öğle yemeği daveti aldım. Zafer Bey Tünel’de küçük bir restoranda TÜSİAD’ın ne yapmak istediğini ve ekonomik büyüklüğünü anlatırken içten ve samimiydi. Aslında Anadolu kaplanları dediğimiz küçük işletmelerin (ve elbette MÜİSAD’ın gücünün) Türk ekonomisinin %35 civarında olduğunu, büyük sermayenin (yani TÜİSAD üyelerinin) ekonominin %65’ini idare ettiğini söyleyince şaşırdım. Nasıl şaşırmayayım daha birkaç hafta önce Gaziantep’e gidip ekonomik atılımı yerinde görmüştüm.

Türkiye ekonomisinin çalışkan karıncaları henüz ekonomiden aslan payını kapamadılar belki ama İstanbul sermayesi ile kıyasladığınızda çok daha fazla gelecek vaat ediyorlar.

Geçen haftalarda Doğan Grubu’nu ziyaret eden Ali Koç ile yine bir yemek vesilesi ile bir araya geldik. Ali Koç ilginç bir gözlemini paylaştı. ‘Ekonominin iyi gittiğinden ancak hemen hiç sanayi yatırımı yapılmadığından’ bahsetti. Bunu söylerken haklıydı. 2002 yılında yapılan Ford tesislerini saymazsak göz kamaştırıcı yeni bir sanayi yatırımımız yok. Bunun nedeni biraz da devlet destekli aile şirketlerinden oluşan İstanbul sermayesinin yorgunluğu olabilir mi? Dünya istatiklerine baktığınızda aile şirketlerinin %95’inin üçüncü kuşak yönetimlerinde dağıldığını görüyorsunuz. Nitekim birkaç kurumsallaşmayı başarabilen şirketi saymazsak İstanbul sermayesinin büyük bir mal paylaşımı derdinde olduğunu görüyoruz. Bizde de aile şirketleri 3. kuşakların elinde parçalanıyor. Şirketler parçalandıkça üretim yerini tüketime, büyüme yerini küçülmeye bırakıyor.

Türkiye ekonomisinde de taşlar yerinden oynuyor ve kâğıtlar yeniden dağıtılıyor diyebiliriz. Zamlara dönersek, Türkiye ekonomisindeki bu değişimin bedelini biraz da vatandaş ödüyor.
ÇOK OKUNANLAR