DİZİ DÜNYASI

Dizileri internetten parasıyla izleyeceğiz!

Televizyon dizilerinin geleceğine dair iddialı bir okuma yapan Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu, "internetten paralı dizi devri başlayacak" dedi...

Dizileri internetten parasıyla izleyeceğiz!

GAZETECİLER.COM
Sina Koloğlu, Milliyet Cadde'deki köşesine bugün 'Leyla ile Mecnun'u taşıdı ve dizinin geleceğin TV dizisine örnek olduğunu belirtti.

DİZİLERİ İNTERNETTEN PARAYLA İZLEYECEĞİZ

TV sektörü ve dizilerin geleceğine dair iddialı bir okuma yapan Koloğlu, Leyla ile Mecnun örneğinde görüldüğü gibi dizilerin giderek internette tüketilen işlere dönüşeceğini ve ücretlendirmenin de internette yapılacağını yazdı. Koloğlu "Bedava televizyon dönemi bitecek. Diziler “Sosyal TV” içinde internet ortamında yeni teknoloji aygıtlarıyla izlenecek. Makul ücretlendirmelerle indirilecek ve programlar izlenecek" dedi.

İşte Koloğlu'nun yazısındaki ilgili bölüm:

LEYLA İLE MECNUN; GELECEĞİN TV DİZİSİNE ÖRNEK

“Ben bu diziyi internetten izledim” sanırım en çok bu dizi için söylenmiştir. “Leyla İle Mecnun”un TRT’deki “izlenme oranlarının” düşük olduğu, ayrıca bölüm başı maliyetinin yüksek olduğu için kaldırıldığı açıklandı. “Leyla ile Mecnun” bir yerde gelecekteki televizyon düzeninin de habercisi oluyor. “Sosyal TV” ya da “Ketçap TV” diye nitelendirilen yeni düzende “reyting” de “reklam” da internetteki izlenme oranlarıyla saptanacak. Böyle bir sistemde “Leyla ile Mecnun” televizyondaki durumundan farklı olarak çok izlenen bir dizi oluyor özetle...

Yaşlılar ekranda, gençler internette
“Sosyal TV”nin yani bilgisayar, tablet, Smart TV vs. gibi internet ortamı canlı yayın ya da tekrar izleme sıklığı (televizyonun) gençlerde patlama yapıyor. Fransa’da 15-24 yaş aralığının internette televizyon yayınlarını izleme sıklığıyla ilgili bilgi gelecekte olayın nereye gideceğini anlatıyor.

Günde 15 dakika internette televizyon yayınlarını (canlı ya da tekrar) izleyen genç nesil bu süreyi altı ay içinde iki dakika daha arttırdı. “Leyla ile Mecnun”u işte bu kitle izliyor. TRT’nin ya da genel televizyon seyircisi ekran başında kalırken bizde de 15, hatta daha erken yaşlardan başlayarak 30’lu yaşlara kadar olan kesim televizyonu internetten izlemeyi tercih ediyor. Bu sayı da giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2012 Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarından bir saptama; “Bilgisayar ve internet kullanım oranlarının en yüksek olduğu yaş grubu 16-24’tür. Nokta.   

İnternetten izleme eğilimi artıyor
İlk örnek televizyon kanallarının dizilerin yeni sezonlarının internet ortamında gösterilmesi. BBC “Bad Education” dizisinin yeni sezon birinci bölümünü “BBC iPlayer” yayınladı. BBC’nin üçüncü kanalı BBC 3’te yayınlanmaya başladığında izlenme oranının geçen seneye göre katlandığını gördü. Televizyon kanalları canlı yayınlarıyla internet yayınları arasındaki fark kapanmaya başladı.

Kanal D gelecekte Net D olacak
Mesela Doğan TV’nin internet kanalı Net D bu yönde bir girişimdir. Yani gelecekte Kanal D’nin yerini ‘Net D’ alacaktır. Avrupa’da birçok televizyon kanalı canlı yayınlar (program, yarışmalar, spor karşılaşmaları vs.) sisteminin yetersiz olduğunu görmüş. Norveç devlet televizyonu NRK beş yıl önce internet yayıncılığına yüzde 5 pay ayırırken, bugün bu oran yarı yarıya gelmiş, yüzde 50 yüzde 50 olmuş. Tüm bunlar işte “Leyla ile Mecnun” seyircisinin televizyonu oluyor. Bugün onların takip ettiği sistem.

Muhalefetin sesi olacak
Gezi Parkı göstermiştir ki, muhalif gençlik internetin en iyi ve en meraklı kullanıcısı oluyor. Çapul TV bu anlamda iyi bir örnek. Muhalif yayıncılık internet ortamında kendine bereketli bir zemin bulacaktır. “İzlenme
oranları” da olmayacak. Ama kendi “izlenme oranını” yakalayacak. Yeni bir yayıncılık
terimi de geleceğin “Sosyal TV” kılavuzuna girdi; “Televizyon içeriklerinin sınırsızlaştırılması...”

Yazının tamamını okumak için