Derviş Zaim "Sezar"ın sızdırdığı o fotoğrafların hikayesini "Flaşbellek" ile beyaz perdeye taşıyor
Usta yönetmen Derviş Zaim, 2014 yılında Suriye'den kaçarak, yanında getirdiği işkence fotoğraflarını Anadolu Ajansı ile paylaşan; Esed rejiminin sistematik işkencelerini belgeleyen Caesar'ın ve bu fotoğrafların gün yüzüne çıkma hikayesini "Flaşbellek" isimli bir filmle beyaz perdeye taşıyacak.
Usta yönetmen Derviş Zaim, Ocak 2014'te yanında taşıdığı ve içerisinde on binlerce insanın işkenceyle katledildiğini belgeleyen otoğrafların bulunduğu bir flaşbellekle Suriye'den kaçan Caesar'ın hikayesini beyaz perdeye taşıyor.
Yönetmen Derviş Zaim, filmin konusundan çok etkilendiğini belirterek, şunları söyledi:
"Korkunç hikayeler dinledim, korkunç olaylar ve karakterlerle karşılaştım. Bunlar beni etkiledi ve bu insanların sesi olmaya gayret ettim. Birileri, o insanların sesi olmaya çaba harcamalıydı. Bu iş benim işim diye düşündüm."
Başarılı filmlere imza atan Derviş Zaim yeni filminin çekimlerini tamamladı. Usta yönetmenin Suriye savaşındaki gerçek hikayelere dayanan ve TRT ortak yapımı olan filmi Flaşbellek adını taşıyor.https://t.co/slHejxI0rj pic.twitter.com/kKlCkgIMq6
— TRT HABER (@trthaber) October 2, 2020
SURİYELİ OYUNCULAR DA FİLMDE YER ALACAK
Filmde, Saleh Bakri, Ali Süleyman, Sara El Debuch ve Husam Chadat gibi uluslararası kariyerleriyle dikkat çeken Arap oyuncular yer alıyor. Savaşın mağdurları ile Suriyeli oyuncular da film için geçti kameranın karşısına.
Zaim, "Suriyeli oyuncular ve Suriyeli halktan insanlar da var. Onlarla konuşuyor ve çalışıyor olmak da bana çok şey kattı" dedi.
Konya ve Gaziantep'te çekilen filmin görüntü yönetmenliğini ise dünyaca tanınan Andreas Sinanos yaptı.
FİLM, FESTİVALLERDE YER ALACAK
Derviş Zaim, filmin diğer filmlerden de farklı olduğunu söylüyor:
"Öteki filmlerimden farklı. Türk sinemasında yapım anlamında önemli diyebileceğim bir iş oldu. Aynı zamanda bizim dünyaya dair meselelerimizde, sorunlarımızda, yaşadığımız çağa ilişkin tanıklığımızda önemli bir film olduğunu düşünüyorum."
TRT ortak yapımı olan Flaşbellek, Antalya Altın Portakal ve Boğaziçi Film festivallerinde de yarışacak.
SEZAR'IN FOTOĞRAFLARI
Esed rejiminin sistematik işkencelerini fotoğraflayan ve kamuoyuna "Sezar" kod adıyla tanıtılan Suriyeli askeri polis, fotoğrafları yüklediği flaşbellek ile Suriye'den kaçmayı başarmış ve bu fotoğrafları Anadolu Ajansı ile paylaşmıştı.
AA bu fotoğrafları 20 Ocak 2014 günü "Suriye'de savaş suçu belgeleri" başlığıyla yayınladı.
Sezar'ın sızdırdığı toplam 55 bin fotoğraf, 11 bin Suriyelinin işkenceyle katledilmelerinin ardından çekilen görüntülerden oluşuyor.
ABD'de halen zaman zaman ifade veren ve bu oturumlara deşifre olmamak için yüzünü ve başını kapattığı kıyafetlerle katılan Sezar, 2019'un Ekim ayı başında Amerikan CNN kanalına verdiği röportajda "Biraz hayal kırıklığı içindeyim. Aynı zamanda da öfkeliyim. Çünkü rejimin yaptıklarını ifşa ettikten sonra gerçek bir eyleme geçilmedi" ifadelerini kullandı.
MART 2020'DE ABD KONGRESİNDE TANIKLIK ETTİ
Sezar (Caesar) son olarak bu yılın Mart ayında ABD Kongresi'nde tanık olduklarını anlatmıştı. Sezar, burada rejim içerisinde 2,5 yıl boyunca adli fotoğrafçı olarak görev yaptığını ve Esed rejiminin uyguladığı insanlık dışı işkence ve uygulamalara yakından şahitlik ettiğini vurguladı.
Rejim hapishanelerinde hala 250 bin küsur Suriyelinin tutuklu bulunduğunu, birçoğunun gördüğü işkenceler ve açlık sebebiyle ölümle burun buruna olduğunu belirten Caesar, başta ABD olmak üzere uluslararası kurumlardan acilen müdahalede bulunmasını istedi.
ABD Kongresi tarafından sunulan ve Suriye'deki savaş suçları nedeniyle Esed rejimi ile buna destek veren yabancı paralı askerlere yaptırım öngören Suriye Sivil Koruma Yasası'nı atıfta bulunan Caesar, şunları söyledi:
"Bizler 9 yıldır bombardıman ve işkenceye tabi tutulurken ABD sadece seyretti. Size, Suriyelileri insani açıdan kardeşiniz olarak görmeniz ve orada devam eden katliamı durdurmanız için yalvarmıştık. Şimdi tek bir isteğimiz var. Ölümleri durdurun. Ayrıca bu yasa Suriyelilerin son umudu. ABD'nin uluslararası topluma öncülük ederek orada yaşanan insanlık dışı faaliyetlere son vermesini umuyoruz."