Cumhuriyet gazetesine alternatif Nobel!
10 yönetici ve yazarı 22 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet, dünyanın en saygın insan hakları ödüllerinden biri olarak gösterilen Alternatif Nobel’i, Stockholm’de düzenlenen törenle aldı.
Cumhuriyet, dünyanın en saygın insan hakları ödüllerinden biri olan ve Alternatif Nobel olarak bilinen Doğru Yaşam Ödülünü, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen törenle aldı.
Törene bir mesaj görderen Cumhuriet gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, “Bu değerli ödüle layık olmaya çalışacağımıza, demokrasiyi, özgürlükleri ve laikliği savunmaktan ne pahasına olursa olsun geri durmayacağımıza inanmanızı dilerim” dedi.
Cumhuriyet adına ödülü Zeynep Oral ve Işıl Özgentürk beraber aldı. Zeynep Oral törende yaptığı konuşmada “Karanlığı, baskıyı, şiddeti, hukuksuzluğun şiddetini püskürtebilecek tek güç demokrasi güçleridir, laikliği ve özgürlükleri ödünsüz savunmadır” ifadelerini kullandı.
KİMLER ÖDÜL ALDI?
Right Livelihood Award Vakfı tarafından, her yıl daha iyi bir yaşam için çaba harcayan, küresel sorunların köklerine inen, öngörülü, örnek olabilecek çözümler geliştiren kişi ve kurumlara verilen Doğru Yaşam Ödülüne bu yıl Cumhuriyet ile birlikte Rus insan hakları savunucusu Svetlana Gannuşkina, Mısır’da kadın hakları konusunda çalışmalar yürüten Nazra adlı dernek ve kurucusu Mozn Hassan ve ‘Beyaz Kasklılar’ olarak bilinen Suriyeli sivil savunma birimi layık görülmüştü.
‘GÜCE KARŞI HEP DOĞRUYU SÖYLEDİLER’
Alternatif Nobel Ödülü’nü veren Right Livelihood Vakfı İcra Kurulu Başkanı Ole von Uexkull bu yılki ödüle layık görülenlerin, çok zor koşullar arasında çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekerek “Suriye’den Mısır’a Rusya’dan Türkiye’ye modern zamanın en çalkantılı zamanlarına tanıklık ettik. (Ödülü kazananlar) Başarısız darbe girişimleri, durma noktasına gelen barış görüşmeleri, propaganda savaşları ve zulümler arasında yaşamı, eşitliği, eğitim ve ifade özgürlüğünü savunup, güce karşı doğruyu söylemekten hiçbir zaman korkmadılar” dedi.
Cumhuriyet’in “korkusuz araştırmacı gazeteciliği, baskı ve sansür, hapis ve ölüm tehditleri altında ifade özgürlüğüne olan sadakati” sebebiyle ödüle layık görüldüğünü söyleyen Uexküll, yazar ve yöneticilerimizin bir an önce serbest bırakılmasını talep ederek “Türkiye’nin gazeteciler için en büyük hapishaneye dönüşmesi hayrete düşürücü” ifadelerini kullandı.