MEDYA KÖŞESİ

Çözüm süreci Öcalan'sız ilerleyebilir mi?

Süreç Öcalan olmadan ilerleyebilir mi?" sorusuna yanıt arayan Ruşen Çakır, medyada dolaşımda olan Kandil-İmralı denkleminin gerçek olmadığını yazdı...

Çözüm süreci Öcalan'sız ilerleyebilir mi?
GAZETECİLER.COM
Çözüm sürecini yakında takip eden gazetecilerden Ruşen Çakır geri çekilmenin durmasıyla yaşanan tıkanmayı analiz ettiği yazısında "Süreç Öcalan olmadan ilerleyebilir mi?" sorusuna yanıt aradı.

Kandil'in Öcalan'a rağmen çekilmeyi durduruğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Ruşen Çakır, Cemil Bayık ve Murat Karayılan son dönem açıklamaları ile Öcalan'ın elini güçlendirmeye çalıştıklarını yazdı.

İşte Çakır'ın yazısındaki ilgili bölüm:

PKK’nın, geri çekilmeyi durdurma kararını, Öcalan’a rağmen, hatta onu zor durumda bırakmak için aldığı yolundaki iddiaların hiçbir anlamı kalmıyor. Tam tersine, örgüt bu yolla Öcalan’ın pazarlık gücünü artırmayı hedeflemiş olmalı ki son görüşme hakkında bilgi veren BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, onun da söz konusu kararı anlayışla karşıladığını söyledi.

Hükümetin kaygısı

Ama bugüne kadar bu konuda çok somut ilerlemeler kaydedilmedi. Zaten Öcalan’ı sürecin merkezine alarak ciddi bir risk üstlendiğini düşünen hükümet, onun daha fazla görünür ve belirleyici olmasının (veya öyle gözükmesinin) muhtemel etkilerinden çekiniyor olsa gerek.

O zaman bu tıkanıklık nasıl aşılacak? Örneğin hükümet iddialı bir demokratikleşme paketiyle “konum” ve “format” değişikliği taleplerini devre dışı bırakabilir mi? İlkin, “çok iddialı” bir paketin çıkması ihtimali çok güçlü değil. İkinci olarak, Kürt siyasi hareketinin temsilcileri “konum” ve “format”ta bekledikleri türden değişikliklerin işaretlerini almazlarsa paketin olumlu yönlerinin üstünü örtüp eksikleri ön plana çıkaracaklardır. Bu da sürecin gidişatını kesinlikle olumsuz yönde etkileyecektir.

Görüldüğü gibi Öcalan’ın merkeze alınması nedeniyle umut vaat eden bir süreç, yine onun beklentilerinin hükümet tarafından karşılanmasının (en azından şu aşamada) güç olması nedeniyle tıkanabiliyor.

Sürecin Öcalan olmadan ilerlemesi mümkün olmadığı için söz konusu güçlüğün aşılmasını umuyor ve bekliyoruz.

RUŞEN ÇAKIR'IN TÜM YAZILARI