MEDYA KÖŞESİ

Çok güzel gazetecilik bunlar; laba laba lap lap lap…

Mehveş Evin, takım oyununda mevkiini bulmuş yıldız futbolcu gibi… Gerçek gazetecilik yapıyor…

Çok güzel gazetecilik bunlar; laba laba lap lap lap…
GAZETECİLER.COM
 
Evet, işte bu Mehveş Evin işte bu…
Afferin sana…
Sana da bravo Tayfun Devecioğlu…
Evet efendim...
Mehveş Evin, takım oyununda mevkiini bulmuş yıldız futbolcu gibi…
Gerçek gazetecilik yapıyor…
Dünden devam ve lütfen okuyun…
Elbette “YETKİLİLER” de okusunlar!..
 
 Sultanahmet’e ‘yalnız turist kadın’ olarak gidip yazdıklarım meğer ne çok insanın derdiymiş... Okurlardan benzer, hatta beter hikayelerle dolu mail yağmuruna tutuldum.
 
Bu gidişle değil turist, köpeği bile gelmez bu ülkeye, onu söyleyeyim.. Erkek olarak tacize uğrayanlar mı istersiniz, yabancı kadın arkadaşlarını İstanbul’da gezdirmeye korkanlar mı? Yıllardır Sultanahmet’te rehberlik yapıp nice rezilliklere şahit olanları mı?    Bu yazı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Avrupa 2010 Kültür Başkenti Komitesi’ne, Belediye’ye, Emniyet’e, taksicilere ve turizmle ilgili atıp tutan herkese armağan olsun. Üşenmeyip yaşadıklarını anlatan tüm okurlara teşekkürler. Söz sizin.
 
BİRİLERİ DUR DESİN
Ben Sultanahmet’te bir otelde resepsiyonist olarak çalışıyorum. Burada turistler cehennem azabı çekiyorlar. Yalnız bir bayan için rahatça gezilebilecek bir yer değil, evli ya da bekar birçok erkek turist bayanları rahatsız ediyor. Turizmi katlettiklerinin farkında değiller! Birilerinin dur demesi lazım, yoksa ‘welcome’ diyecek turist bile bulamayacağız.
 
KAŞ KALDIRMA   İŞE YARIYOR
Sonunda hislerime tercüman oldunuz. Gerçekten büyük sorun. Yıllardır beni ziyarete gelen turist kadınların kaç tanesini ağlayarak bizim eve dönmüştür, sayısını bilmem. Onlara tavsiye ettiğim şu: Biz Türk kadınlarının doğal olarak yaptığı kaş kaldırma hareketini yapın! Kaş kaldırma, ‘bana yaklaşma’nın Türkçesi. Suzan B.
 
KARIMDAN UTANIYORUM
Yaşadıklarınız, buzdağının sadece görüneni. Sekiz senedir yurtdışında yaşıyorum, eşim Yunan. Ben yazın Yunanistan’a gitmeyi çok seviyorum, eşim Türkiye’ye. Ama bilmiyor ki, ben onunla tatile çıktığımda rahatlamıyorum, tersine kasılıyorum. İkimizin çıktığı tatiller; hayattan nasibini almamış taksicilerle, kendini garson sanan hödüklerle, kendini otel sanan d....malarla geçiyor. Türk halkı misafirperverdir masallarını bırakın artık.
 
KIZ ARKADAŞIM TACİZE UĞRADI
Tatil için Moskova’dan İstanbul’a, geldik kız arkadaşımla beraber Sultanahmet’teki otelimize yerleştik. İlk gün kız arkadaşım marketten bir şeyler almak için dışarı çıktı ve abazanlar tarafından tacize uğradı. Ardından bunlarla kavga ettiğim için karakola götürüldüm... Havaalanına taksiyle giderken hep İngilizce konuştuk. Taksici önce 44 dolar olduğunu söyledi, Türkçe cevap verince 44 TL dedi, itiraz edince asıl fiyat olan 30 TL ödedim. Şimdi ben bu şehir hakkında ve insanlar hakkında nasıl olumlu düşünebilir veya benim kültürümü burada savunabilirim? Tatilimi cehenneme çevirdiler. 
 
CİNSEL TACİZ VAR
Cinsel taciz yok diyorsunuz ama oraya turistler sadece tarihi yerleri gezmeye geliyorlar. Magandalar asılıp, taciz edip rahat bırakmıyorlar. Cinsel taciz sadece elle olmaz, yanınızda bitip beraber yürümeye çalışmak da cinsel tacizdir. Ayrıca nazikler diyorsunuz da, böylerine turistleri rahatsiz etmeleri hangi nezaket kuralına uyar acaba? Nazikler, öyleyse asılmaya, rahatsız etmeye, gezinizi zehir etmeye hakları var mı demek? Ne yazık ki bu magandaları yeterince eleştirmiyorsunuz. Ayhan L.
 
TAKSİCİLER 1 NUMARALI KAZIKÇI
Kokartlı bir rehber olarak öncelikle teşekkür etmek için yazmaya karar verdim. Sultanahmet’te binlerce turist, onlarca rehber her gün cirit atar; başka cirit atanlar da var! İşportacılar, playboylar, kokartsız kaçak rehberler vs. İşte benim yaşadıklarım:
- En büyük sıkıntılarımızdan biri, biz anlatırken bile grubun içine girerek kitap satışı yapmaya çalışan, maalesef devletin göz yumduğu kendini bilmez insanlar!
- Siz işin çapkınlık kısmını anlatmışsınız. Onlar rehberli gruplara yaklaşmıyorlar çünkü bir rehber her zaman turistleri çocuk gibi kolluyor. Neden uyarmasın ki? Taksiciler bir numaraları kazıkçı! Reina’dan Beşiktaş 4 Seasons Hotel’e 100 dolar yazabilen adamlar bunlar!
- Gidiniz Topkapı Sarayı’nın önüne, taksiciler sıra sıra durur; Türk olarak veya rehber olarak binmeye kalkın almazlar! Onlar turist avında, yolacak kaz peşindeler yani!
- Bir başka konu kaçak rehberler! Turistleri esir alıp veya kendilerini lokal rehber olarak tanıtarak 10 dolar karşılığında mekan gezdiriyorlar. Çok mu zor bir görevli koyup kokartına bir göz attırmak?
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti. Peki, tüm bu eksikliklerle sizce 2010’da İstanbul tüm dünyada iyi restore edilmiş eserleriyle mi yoksa turistleri kaz gözüyle gören milletlerin başkenti olarak mı ön plana cıkacak?
 
ÇİRKİN İFTİRA HA!
Sultanahmet Meydanı’nda yaşadığınız olayları yazdığınız yazınızı okudum ve nedense hayretler içerisinde kalmadım. Çünkü bu tamamen bizim bildiğimiz şeyler ama nedense sanki hiçbir Türk böyle birşey yapmazmış gibi haber çıktığında ‘çirkin iftira, komplo, tuzak’ gibi ifadelerle hemen haberi yalanlamaya kalkarlar. Daha önce de gazetelerin, televizyonların ‘iftira’ manşetiyle verdikleri böyle haberlere her zaman ‘ne iftirası yapılıyor işte’ demişimdir ve nihayet bir Türk yazar bunun peşine düşmüş ve çıkan sonucu açık açık yazma cesareti göstermiş. ‘Poseidon’
 
 
ERKEKLİĞİMDEN UTANDIM
- Ben Viyana Teknik Üniversitesi öğrencisiyim. Geçen yaz Avusturyalı arkadaşlarımla İstanbul turu yaptık. Sultanahmet’te bir otelde kaldilar. Anlattığınız olayları arkadaşlarım da yaşadılar, resmen rezil oldum:(
- Yazınızda bahsettiğiniz şeylere aşinayım. Bırakın yalnız turist kadinlara, yanında kocası-sevgilisi olan kadınlara, gruplara yanaşanları çok gördüm. Mısır bu işin kısmen çözümünü bulmuş. Kahire’de Turizm Polisi oluşturmuşlar, zaten polis bir bakışta yerel tipleri anlıyor, müdahale ediyor.
- İşte o rehberde neden öyle yazıldığı apaçık ortada. Bunlar kimdir neyin nesidir bilmiyorum ama beni İstanbul’umdan soğuttular artık. Erkekliğimden utanıyorum. Sanırım Tayland’daki gibi bir turist polisi masası oluşturulmalı, kuralları ve cezaları ağır olmalı ki ülkemize gelen turistler korunabilsin ve rahat edebilsin.
ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar