MEDYA KÖŞESİ

Çocukların polise taş atmasının bedeli 34 yıl

'Çocuklar için adalet çağrıcıları' aktivistlerinden oyuncu Derya Alabora 5N 1K'da taş atan çocukların trajedisini ekrana taşıdı.

Çocukların polise taş atmasının bedeli 34 yıl

GAZETECİLER.COM

CNN Türk ekranlarında Cüneyt Özdemir'in hazırlayıp sunduğu 5N 1K ülke gündeminin yoğunluğu içinde unutulan bir konuyu gündemine aldı hafta boyu. Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan toplumsal olaylarda polislere taş atan çocuklar TMK (Terörle mücadele kanunu) gereği onlarca yıllık hapis cezaları alarak cezaevlerinde yatırılıyor. Şu anda yüzlerce çocuk cezaevlerinde.

Ülke gündeminin yoğunluğu içinde yeterince kendine yer bulamayan 'Taş atan çocuklar' sorunu 5N 1K'da Derya Alabora ile konuşuldu. Sorunun çözümü için yoğun çaba sarfeden oyuncu Derya Alabora sorunun çözümü için yaptıkları çalışmaları anlattı, gelinen noktayı özetledi.

TOPLUM BU ÇOCUKLARIN BEDELİNİ GELECEKTE ÖDEYECEK!

Cüneyt Özdemir: Bence bu sorun ve TEKEL işçilerinin eylemi partiler ve siyaset üstü bir durum sen ne diyorsun?

Derya Alabora: Tabii çok fena bir durum. Bunun sonunda bir bedel var. Bu bedeli ödeyen insanlar mağdur durumda. Düşünsenize işçiler açlık grevine yatıryor. Çocuklar da öyle bunun bedelini tolum gelecekte ödeyecek.

Bir yasal değişiklik önerisi sunduk. Yasayı kökünden değiştirmek gerekiyor aslında. Ama bütün maddeleri değiştirmeye yanaşmıyorlar. Küçük değişikliklere yanaşıyorlar sadece. Düşünün çocuklar, taş attıkları için ayrı, slogan attıkları için ayrı, yüzlerini kapattıklarını ayrı ceza alıyorlar. Toplamda 34 yıl gibi bir ceza veriliyor bu çocuklara.

[photos]

Cüneyt Özdemir: Ailelerin durumu nasıl?

Perişan haldeler. Benim çocuğumu sadece taş attığı için alıp hapse götürecekler. Ben bunu düşünemiyorum bile. Bu çocuklar okul da okuyor, aralarında çok başarılı olanlar da var. Aileleri suçlayanlar var ya, ailelerini de tanıdık bir çok çocuğun. Aralarında çok değerli aileler de var. Kaldı ki hangi aile çocuğunun böyle bir şey yaşamasını ister.

Cüneyt Özdemir: Epey isim var bu oluşuma destek veriyor. Tam adı ne hareketin?

Derya Alabora: Çocuklar için adalet çağrıcıları.

Derya Alabora: Peki destek olmak isteyenler ne yapabilirler?

Derya Alabora: Bunu senin de söylediğin gibi siyaset üstü bir durum olarak görmek gerekiyor. Dünya değişiyor ve bunları aşmamız gerek. Yoksa bir şeyleri değiştiremeyiz.

Cüneyt Özdemir: Sanıyorum bu açılım konusunda da bir adım olabilir bu konu.

Derya Alabora: Bence birileri bu karmaşanın devamını istiyor. Bu kadar insan öldü ne kazandık? Artık buna bir son vermek, bir şeyleri değiştimek gerek. İnsanlığımızı unuttuk sanırım biz Türkiye'de.

CÜNEYT ÖZDEMİR İZLEYİCİLERDEN NE RİCA ETTİ?İ

Cüneyt Özdemir reklam arasına gitmeden önce seyirciden bir ricadan bulundu. Bizce de üzerinde düşünülmesi gereken bir önerisi vardı Özdemir'in.

Cüneyt Özdemir: Şimdi kısa bir ara vereceğiz. Ama bu arada sizden bir şey rica edeceğim. Biraz olsun düşünün lütfen. Çocuğunuz evden alınıp götürülüyor ve 7 yıl 10 yıl hapis yattığını düşünün, biraz olsun empati kurun lütfen.

AÇILIMA ÇOCUKLARDAN BAŞLAYALIM

Cüneyt Özdemir: Peki bir yandan da açılım var. Neresine oturtabiliriz bunu açılımın?

Derya Alabora: Bu çok kritik bir konu ve kimse cesaret edemiyor adım atmaya. Ama biri bir adım atsa gerisi de gelecek. Bunların çocuk olduğunu hatırlayalım ve bir adım atalım. Ama bu adımı kimse atmadığı gibi giderek büyüyen bir nefret var. İnsanlar bu çocukları serseri, örgüt üyesi falan sanıyor. İçlerinde okul birincisi olan, çok başarılı çocuklar da var. Düşünün taş atmışlar sadece. Taş atmak nedir ki. Silah kullananla aynı cezayı veriyorlar. Silah sıkmakla taş atmak nasıl aynı cezayı alır. Bu ülkede adam öldürdüğünüzde bile 5-6 sene de çıkıyorsunuz.

Cüneyt Özdemir: Ayrıca çocukların taş atması olayı Güneydoğu'da çok farklı bir anlama sahip. Bu konu muhalefet ve hükümetin ortak hareket edebileceği bir alan.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum