MEDYA KÖŞESİ

CHP Radikal yazarını linç etmeye mi çalıştı?

Radikal gazetesi yazarı Koray Çalışkan, pazar günü katıldığı ve CHP'nin organize ettiği Barış, Demokrasi ve Özgürlük Sempozyumu'nda söyledikleri için linç edilmeye mi çalışıldı?

CHP Radikal yazarını linç etmeye mi çalıştı?
GAZETECİLER.COM - Radikal gazetesi yazarı Koray Çalışkan, askeri vesayeti eleştiren sözlerinin ardından linç edilmeye çalışıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

CHP Gençlik Kolları tarafından önceki gün Maltepe Gezi Parkı'nda düzenlenen Barış, Demokrasi ve Özgürlük Sempozyumu'nda Radikal gazetesi yazarı Koray Çalışkan, Mimarlar Odası Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. M. Taner Gören, Taksim Dayanışması Üyesi Avukat Can Atalay ve Efkan Bolaç konuşma yaptı. Yoğun ilgi gören sempozyuma yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Sempozyumda askeri vesayeti eleştiren sözleri nedeniyle Çalışkan'ın linç edilmeye çalıştığı haberleri de gündeme geldi. Çalışkan, yaşananların yanlış yansıtıldığını belirterek linç girişimini yalanladı. Çalışkan bazılarının tepkisine neden olan konuşmasını ve ardından yaşananları şöyle anlattı:

"Konuşmamda askeri vesayetin bittiğini, 6 sene önce Cumhuriyet mitinglerinde orduya göz sürerek eylem yapanların yerini, Atatürk'e ayyaş iması yapıldığında bile Anıtkabir'e gitmeyen insanların aldığını söyledi.

Bazılarının hala
'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganını attığını, oysa Atatürk'ün Kurutuluş savaşına apoletlerini çıkararak başladığını anlattım. Bu tanımlamayı yanlış bulduğumu, gezi ruhuna aykırı bulduğumu ve bu ezberden kurtulunması gerektiğini anlattım.

Bunun üzerine kalabalıktan iki kadın
'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' dedi. 'Saygı duyarım' dedim ben de. Daha sonra Türkiye Gençlik Birliği'nden olduğunu tahmin ettiğimi 4-5 genç, bağırmaya, tepki göstermeye başladı.

CHP Gençlik Teşkilatı onların çevresini sardı ve olay çıkarmalarını engelledi. Durum bundan ibaret. CHP'li hiç kimse bu sloganı sahiplenmedi. Atmaya çalışanlara karşı tavır aldı ve
'Her yer Taksim, her yer direniş, 'faşizme karşı omuz omuza' dendi."

ÇALIŞKAN KÖŞESİNDE DE YAZDI

Çalışkan yaşanan olayları bugün Radikal'deki köşesinde de yazdı. İşte kendi kaleminden Maltepe'de yaşanalar:

"... yaklaşık 4000 kişinin katıldığı forumun arkalarından bir iki hanımefendi Atatürklü bayraklarını sallayarak “Mustafaaaa Kemaaliin askerleriyiz!” diye slogan attı. “Buyrun atın ama benim fikrim bu” dedim. Forumun sol tarafından TGB’li olduğunu düşündüğüm başka bir küçük grup da aynı slogana katıldı. 


O sırada CHP’li gençler bir taraftan bu ulusalcı nümayişe karşı slogan atmaya başladılar, diğer taraftan forumu engellemeye çalışan grubun yanına gidip saygılı olmalarını söylediler. Yine CHP’li bir genç yönetici çıkıp bütün panel katılımcıları gibi duruşuma sahip çıktı. Afallamış bir İşçi Partili de masaya gelip “Bu nasıl CHP!” diye bağırdı, gitti. 

Ne oldu? 

Konuşma sırasında Gezi’nin ezberleri nasıl bozduğunu anlatmıştım. Bu olay harika bir örnek oldu. Uzaktan, ‘Yeryüzü İftarı’na katılmak için gelmiş ülkücü arkadaşım Hasan Hüseyin Sünbül’e baktım. “Boş ver bunları” der gibi bir el hareketi yaptı. İsabetsizce de olsa “MHP’lilikle” suçlanan küçük grubun attığı sloganı kastediyordu. 

Bir ülkücü, üç beş gencin ulusalcı hezeyanına karşı beni destekliyor, CHP’li gençler de “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganını atanlara karşı duruyordu. Daha da ilginci bu alanda CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı olmak için yarışmış iki grup vardı. Kongreyi 208 oyla kazanan İrfan İnanç Yıldız ve 171 oyla kaybeden Emre Doğan aynı duruşu etkileyici bir ilkelilikle göstermişti. Konuşmadan sonra ikisi de yanıma gelip tebrik ettiler ve kısa nümayiş için özür dilediler. 

CHP’nin çatısındaki Birgül Ayman Güler tarzı İşçi Partisi ulusalcılığının, CHP gençliği içinde ne kadar zayıfladığını, gerçek demokratlar olarak ülkenin yönetimine bu pırıl pırıl gençlerin göz diktiklerini gördüm." 


Koray Çalışkan'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.