Chavez öldü Twitter'ın solu sallandı!
Chavez'in ölümü sosyal medyadaki solda bölünmelere neden oldu. Bir kısım gazeteci Chavez diktatördü derken diğerleri onun halk lideri olduğunu söyledi.
Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro, düzenlediği basın toplantısında uzun zamandan bu yana kanser tedavisi gören Başkan Chavez'in yaşam mücadelesini kaybettiğini duyurdu.
2011'DE KANSER TEŞHİSİ KONMUŞTU
Chavez'in ölümünün ardından ülkede yas ilan edildi. Akşam saatlerinde yapılan açıklamada Chavez'in sağlık durumunun kötüye gittiği belirtilmişti.
İlk kez Haziran 2011'de kanser teşhisi konulan Chavez, son olarak geçen yıl 11 Aralık'ta kanser ameliyatı için Küba'ya gitmişti.
Venezuela'ya 18 Şubat'ta dönmesinden sonra Chavez'in tedavisine Karakas'taki askeri bir hastanede devam ediliyordu. Geçen Ekim ayındaki seçimde üçüncü kez devlet başkanı seçilen 58 yaşındaki Chavez, 10 Ocak'ta yapılması planlanan yemin törenine de hastalığı nedeniyle katılamamıştı.
DİKTATÖR MÜ DEVRİMCİ HALK LİDERİ Mİ?
Chavez'in ölümü, medyanın solunda yer alan isimler arasında "diktatör müydü" yoksa "devrimci bir halk kahramanı mıydı"? tartışması başlattı.
Halen ABD'de olan Oray Eğin Chavez'in "diktatör" olduğunu ispatlamaya çalışırken, BirGün, Yurt ve Radikal muhabirlerinin bazıları Chavez'in devrimci bir lider olduğunu ileri sürdüler.
İşte sosyal medyadaki o polemikten örnekler:
Ali Şimsek:
Dünyanın en güzel eşofman giyen adamı... Güle güle umudun yaşayacak başçavuş
İsmail Saymaz:
venezuella halkının amerikancı generalleri sarayda kıstırıp darbeyi püskürttüğü ve chavez'i geri getirdiği günü ömrüm boyunca unutmayacağım.
bu toprakların bir hissi var: latin amerika'da halktan yana ne çıkarsa sevdi. brezilya'yı tuttu, maradona'ya hayran oldu, chavez'i sevdi.
diktatörse de seviyoruz, kime ne?
Yavuz Baydar:
Kült haline getirmeye gerek yok. Arkasında büyük bir boşluk bıraktı Chavez, derin, yoz bürokrasi ve kutuplaşma... Venezuela'nın işi çok zor.
Alper Turgut:
"Vicdanlı insanlar, bir gün mutlaka kazanacaklar..." Hugo Chavez
Ahmet Tulgar:
Latin Amerika siyasetine 'sol, ideolojik literatür'den çok literatürden, yani edebiyattan baktım. Belki de bu yüzden Chavez'i anladım.
Siz "diktatör" deyin, "devrimci" deyin, "devrimci diktatör" deyin, ben "roman kahramanı" diyeyim.
Melda Onur :
Onu Bush'u kastederek BM kürsüsünde söylediği "I got there and I smelled sulfur," sözleriyle hatırlayacağız... #chavez
Oray Egin :
Turkiye'de sivil diktadan yakinanlarin Chavez'in ardindan gozyasi dokmeleri. Ya cahilsiniz, ya da anlamiyorsunuz. Bir diktator gitti.
Can Öz:
Hugo Chavez'in gerçekte ne kadar sosyalist olduğunu Venezuelalılardan dinlemelisiniz; büyük lider olarak anmadan önce.
Venezuela'da seçimlerle nasıl oynandığını, protestocuların nasıl sindirildiğini, kimlerin zenginleştiğini, hapislerin nasıl dolduğunu...
Venezuela'da muhalefetin nasıl imkanızlaştırıldığını, seçilmişlerin kendilerini nasıl sessizce seçkinleştirdiğini...
Ümit Alan :
Chavez; Latin Amerika'nın kesik damarlarından birini saran ve dünyanın tüm kesik damarlarına umut aşılayan adam.Yolun açık olsun.
Oray Eğin:
Yeni baslayanlar icin #Chavez dersleri. Okuyun da neler yaptigini görün. Hele benzerlikler sasirtici. http://m.newyorker.com/reporting/2013/01/28/130128fa_fact_anderson …
Ümit Alan:
Chavez'i sadece bir "diktatör" olarak görenlerin büyük yanılgısı, dünyanın iliğini kurutan ABD'yi özgürlükler ülkesi sanmalarıdır.
Halk için halkla beraber diyen Hugo Chavez'i kaybetmişiz. Mekanı, Che'nin, Mahir'in, Ulrike'nin yanı olsun.
Kadri Gürsel:
Hugo Chavez'in arkasından ağlayanlar bir daha demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerden dem vurmasın. Belli, o sizin makbul diktatörünüzmüş
Chavez'e gri baktığını sananlar hayata şaşı bakanlardır. Bir despotu mazur görenin, başka despota itiraz etmeye hakkı olabilir mi?