ALKIŞ

Cengiz Çandar

Hürriyet

Cengiz Çandar

Cengiz Çandar, 15 Mart 2015 tarihinde Hürriyet gazetesinde yayınlanan 'Eski Dostlar' isimli köşe yazısının satır aralarında Türklerin ve Kürtlerin yakın tarihine dair önemli anıları kaleme alarak tarihe ışık tuttuğu için alkışı hak ediyor.

Türklerin ve Kürtlerin binlerce yıllık kader birlikteliğinin son 100 yılında yaşanan talihsiz küskünlüğe son verme çabası olarak da tanımlayabileceğimiz Çözüm Süreci'nin en önemli gündem maddesi olduğu bugünlerde Cengin Çandar'ın anılarını kaleme dökmesi büyük önem taşıyor.

Zira, 90'lı yıllarda Turgut Özal'ın barışı sağlamak için nasıl çaba döktüğünü ve o çabaların nasıl sabote edildiğini anlamamız, bugünkü barış çabasının değerini ve Çözüm Süreci için emek verenlerin nasıl büyük bir risk altına girdiğini anlamamız için çok önemli.

Bu sırada, küçük bir paranterz açıp şunu da hatırlamamız gerekiyor. Cengiz Çandar, Ortadoğu konusundaki derin bilgisi ve çok uzun yıllara dayanan deneyimi ile bölgedeki gelişmeler hakkında yorumlarına büyük önem verilen gazetecilerden biri.

Aynı zamanda 1300 ve 1500 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Sadrazam (Başbakan) görevinde bulunan Çandarlı Ailesi'nden dört Osmanlı Paşası'nın da torunu olan Cengiz Çandarlı'nın,  12 Mart askeri darbesinin ardından aranmaya başlandığı için ülkeden kaçıp Şam'da yaşadığı dönemlerde Filistin direnişine destek verdiği bilinir. Hatta Cengiz Çandar'ın yaşamının bu döneminde çatışmalara bizzat katıldığı, Ortadoğu'da bir asker gibi yaşadığı, geçimini asker olarak sağladığı söylenir ancak bu söylentinin Cengiz Çandar tarafından doğrulanması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Biz asıl detaya, köşe yazısındaki önemli ifadelere dönelim.

Turgut Özal'ın Celal Talabani'yi Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde misafir ettiği sırada, ilişkilerin kurulmasına ve davetin gerçekleşmesine, Turgut Özal'ın danışmanı olan Çandar'ın aracılık ettiğini öğreniyoruz.

Çandar ayrıca, Turgut Özal ve Celal Talabani arasında ilişkinin kurulması için bir başka gazetecinin daha nasıl çalıştığını şu cümlelerle anlatıyor:

"Kamran Karadaghi 1991 yılında Londra'da Al Hayat gazetesinde çalışıyordu ve Turgut Özal, Kürtlerle yakınlaşma işini bir de çok güvendiği Kamran üzerinden yürütüyordu."

Çandar'ın, Ortadoğu'nun ve Türkiye'nin yakın tarihini, bir gazeteci gözüyle kaleme alacağı anılarını daha fazla ve daha detaylı okumayı umarak, kendisini alkışlıyoruz.

Oktay İhsan / oktayihsan@gazeteciler.com 

ÇOK OKUNANLAR