MEDYA KÖŞESİ

Cemaattekilerin '<font color='#FF0000'>cemaat</font>' demesi yasak mı?

Ekrana çıkan kıvranıyor... Cemaat kelimesini kullanmamak için yanıp yakılıyor. Taraf yazarı da soruyor;

Cemaattekilerin '<font color='#FF0000'>cemaat</font>' demesi yasak mı?

GAZETECİLER.COM - Cemaattekilerin, cemaate, "cemaat" demesi yasak mı?
Taraf yazarı Demiray Oral ekranlarda tanık olduğu ilginç bir noktaya parmak basmış.

Dediğine göre ekrana çıkanlar, “Bu bir güçler savaşıdır” diye başlayıp, savaşın taraflarını tarif ederken “cemaat” dememek için bin dereden su getiriyor"...

Peki neden?
Cemaate cemaat demek yasak mı? Sakıncalı mı?

Demiray Oral şöyle diyor;

"Ben, yaratıcılık için acı çekmek gerektiğini düşünürdüm. Ancak bu amca ve teyzelerin “cemaat” dememek için gösterdikleri yaratıcılık karşısında bu hususta bile şüpheye düştüm. 

(...) Ekranda arzı endam eden sevgili amcalar ve teyzeler, net olsanız size de eyvallah çekeceğiz, fıstık gibi olacak. Haa ama yapmak istediğiniz vakaya “gizem” katmaksa o ayrı. Ancak bugüne dek gizem kata kata “cemaat”i insanların kafasında memleketi işgal edecek Merihliler misali bir yapıya çevirdiğinizi, daha entelektüel söylersek “cemaat”in ötekileşmesine hizmet etiğinizi de unutmayın derim."

CEMAAT NİYE PARTİ KURMUYOR?

Demiray Oral kamuoyunda dillendirilen ama köşelere sirayet etmeyen bir soruyu da yöneltiyor; "Cemaat neden parti kurup bu işi aleni olarak yapmıyor?"

Sorunun yanıtını da şöyle veriyor;

"Parti kurmak yerine bürokrasiye hâkim olarak memleketi yönetmek daha garantili de ondan. Seçim derdi, oy derdi yok, hükümet kim olursa olsun gerçek iktidar bürokrasiye hâkim olduğun oranda elinde.

AKP-Cemaat koalisyonu bugüne kadar biz vatandaşlara yansıyacak kadar büyük bir sorun çıkmadan işledi. Ama şimdi işler karıştı. Son senelerde yargı konusunda, kraldan çok kralcı basın dışında herkes AKP’yi uyardı. Bir filmde eğer silah görünürse o silah er geç patlar minvalinde bir ton yazı yazıldı. AKP ise her seferinde ezberci öğrenci misali “Yargıya karışamayız” dedi.

Ama pratik gösterdi ki, ne zaman yargı zülfüyara dokundu, AKP gayet şahane karışıverdi (Bkz: Deniz Feneri davası ve MİT krizi)."

CEMAAT BUNU NİYE YAPTI?

(...) Zaten benim asıl anlamadığım nokta da burası. “Cemaat” ne oldu da Ergenekon soruşturması sürecini bu kadar ağır baltalayacak bir krizi yarattı?

Ergenekon sürecinin en mühim aktörleri olan polis müdürlerinin, savcıların hükümet tarafından tasfiye edileceğini bile bile düğmeye neden bastı?

Kendisine yönelik bizim bilmediğimiz nasıl bir tehdidin olduğunu düşünüyor ki bunu yaptı?

Mümkünse o amcalar ve teyzeler, eğer gerçekten bir şeyler biliyorlarsa bunları açıklasın.

Tabii bunları konuşabilmek için önce evde ilkokul öğrencisi misali çalışıp, heceleyerek “Ce–ma-at” demeyi öğrenmeleri lazım.

ÇOK OKUNANLAR