MEDYA KÖŞESİ

Cemaat geri çekilecek geriye hizmet kalacak!

Günün cemaat ve AKP kavgasını konu eden bir yazısı da İsmet Berkan'dan geldi. Hürriyet yazarı "hizmet-AKP" geriliminde olası sonuçları yazdı...

Cemaat geri çekilecek geriye hizmet kalacak!
GAZETECİLER.COM
Hürriyet yazarı İsmet Berkan gündemin sıcak konularından olan Cemaat ve hükümet arasındaki gerilimi yorumladı.

Sürecin olası sonuçlarını özetleyen Hürriyet yazarı Gülen Hareketi'nin devlet içindeki varlığını büyük ölçüde geri çekmek zorunda kalacağını iddia etti. Hareketin "hizmet" yanı öne çıkacak diyen Berkan, cemaatin geri çekilip zamanın yeniden gelmesini bekleyeceğini yazdı.

Berkan, "Cemaatle hükümetin savaşı nerede başladı nerede biter?" başlıklı yazısında şöyle dedi:

Fethullah Gülenin görüşleri etrafında toplananlar, kendilerine 'hizmet' adıyla hitab edilmesini istiyorlar.
Gerçekten de, bu kalabalık grubun yaptığı işlere bakınca ezici ağırlığın 'hizmet'te olduğunu görüyorsunuz; okullar, hastaneler, yardımlaşma kurumları, sosyal dayanışma örgütleri...
Ancak, 'Hizmetin bütün bu faaliyetlerinin çekirdeğini dini sohbetlerin etrafında şekillenen toplanülar oluşturuyor. Bu yüzden 'Cemaat' ismi de yaygın biçimde kullanılıyor.
Hatta The Cemaat' diye kitaplar bile yazıldı.

CEMAATİN "HİZMET" YÜZÜ BU KAVGANIN DIŞINDA

Yapılan işlerin ezici ağırlığını 'hizmet' oluşturuyor ama cemaatin bir de siyasi yönü var; devlet içinde, özellikle emniyet ve yargı teşkilatı içinde, medya ve kanaat önderleri arasında ciddi ve önemli bir ağırlıktan söz edebiliriz.
İşte, hükümetle kavga eden kesim, cemaatin bu kesimi esas olarak.
Yanlış anlaşılmasın, cemaatin aslında iki parça olduğunu söylüyor değilim; söylediğim, cemaati esas var eden 'iş'in bu kavgada yer almadığı.
Bugün hükümetle yaşanmakta olan kavganın temelinde bir fikir ayrılığı yok.
Yani, AK Parti ve hükümet, adıyla söyleyelim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eski fikirlerini değiştirmiş ve o yüzden fikir bazında cemaatle karşı karşıya gelmiş değil.

BU KAVGA İKTİDAR KAVGASIDIR

Aksine, darbeci eğilimlere karşı, adına 'Ergenekon' denen karanlık emelli insanlar grubuna karşı veya PKK'ya karşı hükümetin eskiye göre farklı düşündüğünü gösteren bir delilimiz yok.

Peki bu kavga neden var ve dün neden bu kavgaya 'son kavga' adını taktım?
Türkiye'de yaşanmakta olan ve yaşanmış olan siyasi görünüşlü kavgaların ezici çoğunluğu aslında iktidar kavgasıdır; fikirlerle ilkelerle ilişkisi ikincil düzeydedir.
Burada da yaşanan aslında bir iktidar kavgası.

BAŞBAKAN İKTİDARINI PAYLAŞMAK İSTEMİYOR

Ve bu kavgayı kavga olarak başlatan da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.
Onun kavgayı başlatmasının sebebi, cemaatin özellikle devlet ve bürokrasi (en çok da güvenlik bürokrasisi) içindeki unsurlarıyla iktidan paylaşmak istememesi.
Başbakan iktidarını paylaşmak istemediğine göre demek o iktidarı talep eden veya izin almadan kullananlar oldu.

MİT KRİZİ İPLERİ KOPARTTI

Başbakanın iktidarına kıskançça sahip çıktğını kamuoyu İstanbul'daki özel yetkili savcılığın MİT Müsteşannı ifadeye çağırması sonrası çıkan olaylardan öğrendi.
Çünkü mesele, falancanın genel müdür olması, filancanın müsteşar yardımcılığına atanması, feşmekan şirkete ihale verilmesi meselesini aşıp birden bire hükümetin en temel politika tercihlerinden birinin sorgulanması noktasına geldi. Yeni Şafak yazan Ali Bayramoğlu'nun o günlerde söylediği gibi mesele, 'Polis ve savcılık eliyle hükümete politika dayatılması' noktasına geldi.
Başbakan o noktada 'Kol kırılır yen içinde' demekten vazgeçti; yoksa bu iktidar savaşı alttan alta epeydir devam ediyordu zaten.

Cemaat gücünü yanlış mı ölçtü?

Berkan'ın yazısının devamı için
ÇOK OKUNANLAR