MEDYA KÖŞESİ

Çandar'dan Tom Friedman'a ilginç eleştiri

Çandar, Amerika'nın en çok okunan köşe yazarlarından Thomas Friedman'ın yazısında nereyi eleştirdi.

Çandar'dan Tom Friedman'a ilginç eleştiri

Bugün yazısına "Eğer güne yabancı basın okuyarak başlıyorsanız, Türkiye hakkında çıkan yazıların sağanağına tutularak başlıyorsunuz demektir. " cümlesi ile başlayan Cengiz Çandar, New York Times'ta Amerika'nın en çok okunan köşe yazarlarından Thomas Friedman'ın "İstanbul'dan Mektup" yazısından alıntılar ile devam ediyor...

İşte Çandar'ın dikkat çekici analizlerle dolu yazısından bir bölüm:

"Önceki gün, son günlerde her gün olduğu gibi güne öyle başladım. Foreign Policy'de 'Turkish Dilemma' (Türk İkilemi), Der Spiegel'de 'Is the West Losing Turkey?' (Batı Türkiye'yi Kaybediyor mu?' ve New York Times'ta Amerika'nın en çok okunun köşe yazarlarının başında gelen Thomas Friedman'ın 'Letter From Istanbul'u (İstanbul'dan Mektup).

Tom Friedman'ın Amerika ve dünyanın çeşitli yerlerindeki okurlarına gönderdiği 'İstanbul Mektubu' şöyle başlıyordu:

"Türkiye beni iyi karşılayan bir ülkedir. Halkını, kültürünü, mutfağını ve en önemlisi Avrupa ve Ortadoğu'nun buluştuğu yerde aynı anda modern, laik, Müslüman, demokratik ve Araplarla, İsrail'le ve Batı ile iyi ilişkiler kurmayı becerebilmiş olan modern Türkiye düşüncesini severim. 11 Eylül'den sonra Türk modelini 'Bin Ladenizm'in antidotu olarak selamlayanlardan biriydi. Gerçekten de Türkiye'ye son kez gittiğim 2005'te yetkililerle tartışmalarımın tümün Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma çabaları üzerineydi. Bugün tekrar geldiğimde Türkiye'nin İslamcı hükümetini görünürde Avrupa Birliği'nden ziyade Arap Birliği'ne katılmaya odaklı görmem şok ediciydi. Yok hayır, çizin bu satırları. Doğrusu İsrail'e karşı Hamas-Hizbullah-İran direniş cephesine katılmak diye düzeltin."

Bu bir abartma mı?

Tom Friedman, 'Evet, abartma ama o kadar da değil' diye devam ediyor 'mektubu'na ve daha sonra Türkiye'nin izlediği politikadan ötürü Avrupa Birliği'ne ağır sorumluluk yüklüyor, eleştiriler yöneltiyor; Ortadoğu'na dönen Türkiye'nin orada bir 'boşluk' gördüğünü ve o boşluğu doldurarak liderlik konumuna geliverdiğini bildiriyor. Bu liderliğin İsrail'e posta koymaktan geçtiğini de ekliyor.

Çandar'ın "Yazısında dikkate değer ve benim hiç katılmadığım yönleri olduğunu kaydedeyim." diye devam ettiği yazının tamamını okuyabilirsiniz.

Yorumlar