MEDYA KÖŞESİ

Çandar 'Oslo süreci'nin perde arkasını yazdı

Karayılan'ın, bazı meslektaşlarımızla yaptığı sohbet sayesinde 'Oslo Süreci'nin arka planına ya da 'perde arkası'na ilişkin ilginç ve önemli bilgiler ortaya çıktı diyen Çandar bakın neler yazdı?

Çandar 'Oslo süreci'nin perde arkasını yazdı
GAZETECİLER.COM - "Karayılan'ın, bazı meslektaşlarımızla yaptığı sohbet sayesinde 'Oslo Süreci'nin arka planına ya da 'perde arkası'na ilişkin ilginç ve önemli bilgiler ortaya çıktı" diyen Radikal yazarı Cengiz Çandar bakın neler yazdı?

"Türk medyasının ‘Kandil seferi’ne katılan meslektaşlarımızdan bir bölümü, Murat Karayılan’ın basın toplantısından sonra, kendisiyle bir araya gelip sohbet yapmışlar. Bu sohbet sayesinde ilginç bilgiler ortaya çıkmış. Bir önceki sürecin yani ‘Oslo Süreci’nin arka planına ya da ‘perde arkası’na ilişkin ilginç ve önemli bilgiler.

(...) Adına daha sonra ‘Oslo’ sıfatı takılan ‘süreç’in varlığını 2007 yılından itibaren biliyordum. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, New York’ta BM Genel Kurulu münasebetiyle bulunduğu sırada bana anlatmıştı. Hatta, 2006 yılında, MİT Müsteşarı Emre Taner ile Kandil arasında temaslar olduğundan da bu temasları ayarlamış olan Talabani kanadı sayesinde haberdardım.
2010 yılında, TESEV Raporu’nun (Dağdan İniş-PKK Nasıl Silah Bırakabilir?) hazırlıkları sırasında, bu konuda daha ayrıntılı bilgilere ulaştım. Karayılan’la uzun sohbetimiz sırasında, o konuda birçok bilgiye zaten sahiptim.

AMAÇ ERDOĞAN'I SİYASETEN VURMAKTI

O görüşmeler sürecine ‘Oslo Süreci’ adının verilmesi, Oslo’da yapılan görüşme zabıtlarının internet ortamına sızdırılması üzerine oldu.
Amaç besbelliydi ve çok yönlüydü: Tayyip Erdoğan’ı 2011 seçimleri arifesinde siyaseten vurmak ve PKK ile görüşmelerin sonunda gelebilecek bir çözümün önünü kesmek.

Sızdırmanın ardındaki hesap tuttu mu?
Hayır. Toplumda, kamuoyunda PKK ile görüşülmüş olduğu için kıyamet kopmadı. Türk kamuoyu, “Eğer bunlar kan dökülmesini önleyecekse, barış getirecekse, bu sorun çözülecekse varsın görüşülsün” diye ifade edilebilecek bir tavır gösterdi.
‘Oslo zabıtları’nın internet ortamına sızdırılması Tayyip Erdoğan’ı vuramadı. Tersine, seçimlerde yüzde 50 oy oranıyla 2011 Haziran ayında büyük bir seçim zaferi kazandı Başbakan Erdoğan.

Gelgelelim, bir ay sonra, Temmuz 2011’de ‘Oslo görüşme masası’ devrildi. Kim devirdi, niye devirdi? Bu konuda, devlet ve hükümetin öne sürdüğü gerekçe ile PKK ve BDP çevresinin söyledikleri birbirinden çok farklı. Şu anda ise hiç meselemiz değil.

Ama bir gerçek var: ‘Oslo Süreci’nin kesilmesi ya da kesilse bile bu kadar uzun süre kesik kalması Allah’ın emri değildi. Aradan geçen süre içinde, çok sayıda insanımız pisipisine toprağın altına gittiler.