MEDYA KÖŞESİ

Can Dündar'dan 12 Mart benzetmesi

Can Dündar bugün köşesinde hükümete yönelik eleştiriler kaleme almaya devam etti. "12 Mart'ın düşü 40 yıl sonra gerçek oldu"

Can Dündar'dan 12 Mart benzetmesi
GAZETECİLER.COM - Milliyet gazetesinde İmralı Zabıtları haberiyle başlayan süreç, bazı yazarların "Başbakan yazılarından hoşlanmıyor" denilerek köşe yazılarının patronaj tarafından verilen direktifle sansürlenmesine kadar ulaştı.

Bugün artık neredeyse herkes Can Dündar'ın da o yazarlardan biri olduğunu biliyor.

Can Dündar bugün köşesinde hükümete yönelik eleştiriler kaleme almaya devam etti. "12 Mart'ın düşü 40 yıl sonra gerçek oldu" diyen Can Dündar, "Darbecilerle hesaplaşmak iyi de; asıl işimiz darbelerle hesaplaşmak olmalı..." yazdı.

İşte o yazıdan çarpıcı bir bölüm:

"12 Eylül, 12 Mart'tan farklı olarak, hükümeti değiştirip gitmedi. Bunun yetmediği görülmüştü.
Muhalefet, idamlar, işkenceler, sürgünlerle ezilirken bir yandan da toplumsal uyanışa daha kalıcı bir fren mekanizması getirildi.
Eğitimin tutuculaştırılmasından sendikal örgütlenmenin kısıtlanmasına, topluma din pompalanmasından "yeni afyon" televizyonun yaygınlaştırılmasına kadar bir dizi "uyuşturucu" önlem alındı.
Uyanış, bir daha uyanamayacak halde bastırıldı.
* * *
Bugün neredeyiz?
Sendikalar ezik.
Üniversiteler suskun.
Sokaklar ıssız.
Yeni kuşak, kendini kurtarma peşinde...
Medya uysallaştırıldı.
Televizyonla uyuşturulan, sadakaya alıştırılan yoksul halk, geçim uğruna özgürlüklerinden vazgeçti, duyarlılığını kaybetti.
12 Mart'ın düşü, 40 yıl sonra gerçek oldu:
Uyanan dev, çok ağır bedeller ödetilerek kıstırıldı.
Sosyal uyanış, ekonomik rant uğruna bastırıldı.
İktidarın önünde eğilen yeni zenginlerin sendikal engellere takılmadan servetini katlayabileceği, iktidarın muhalefetle uğraşmadan rahatlıkla hükmedebileceği bir düzen yaratıldı.
* * *
Darbecilerle hesaplaşmak iyi de; asıl işimiz darbelerle hesaplaşmak olmalı...
Ve işe, zorla uyutulan devi uyandırmakla başlamalı.