MEDYA KÖŞESİ

Can Ataklı artık 'Yandaş medya' diyecek mi?

Can Ataklı Sansürsüz'de yaşadığı 'yandaş medya' tartışmasına bugün köşesinde devam etmiş...

Can Ataklı artık 'Yandaş medya' diyecek mi?

GAZETECİLER.COM - Can Ataklı Habertürk ekranlarında önceki gün katıldığı Sansürsüz adlı programda hayli hararetli bir tartışma yaşamıştı. Yiğit Bulut'un yönettiği programda Ataklı 'Yandaş medya' kavramını neden kullandığını açıklamıştı. Ataklı konuya bugün de köşesinde devam

"Yandaş medya dememeli miyim?

Pazartesi akşamı Habertürk’te Yiğit Bulut’un hazırlayıp sunduğu Sansürsüz programına katıldım. Konumuz basın özgürlüğü idi. Nazlı Ilıcak, Ayşe Böhürler ve Hakan Yiğit’le birlikte ben de konuşmacıydım.

Yiğit Bulut konuklara sorular yöneltirken beni de “sert muhalif” olarak tanımladıktan sonra “neden yandaş medya diyorsunuz, bunda bir aşağılama yok mu?” diye sordu. Sonra da yanımda oturan Yeni Şafak yazarı Ayşe Böhürler’i işaret ederek “Mesela Ayşe Hanım yandaş gazeteci mi?” dedi.

Ben de “Evet” cevabını verdim. Ama kendisini kastetmediğimi, çalıştığı gazetenin kurumsal olarak böyle olduğunu anlattım.

Ama asıl konu şuydu ve gerek programın başında gerekse diğer bölümlerinde açıkladım: Her dönem iktidara yakın gazeteler, gazeteciler olur. Ancak bu dönem bir farklılık var. Gazeteciler sadece iktidarı desteklemekle kalmıyor, birlikte hareket ediyor.

İktidar kimi gazetecilerle bazı konuları konuşuyor, kimi kurumlara yönelik yapacaklarını anlatıyorlar. Sonra bu gazeteciler ortada hiçbir şey yokken bu plan ve projeleri sanki “hissetmişler” gibi yazıyorlar.

Sonra bu yazılanlar bir bir yaşanıyor. İşte “yandaş” tanımını bu nedenle kullanıyorum.

Programda Ayşe Böhürler “Güzel bir kelime değil, siz de kabul ediyorsunuz zaten” deyince ben de “Canım madem bu kadar kızılıyor ben de kullanmam” dedim gülerek.

Yiğit Bulut da “Can Bey söz verdi” diye ilan edip bundan sonra “taraftar dememi” tavsiye etti.

Dün bu programla ilgili çok sayıda mesaj aldım. Okurların en çok takıldığı konu programda üzerime çok gelinmesi olmuş. “Yiğit Bulut neden size bu kadar yüklendi?” diye soruyordu okurlar.

Demek ekrandan öyle görünmüş, ben bunu pek fark etmedim açıkçası.

İkinci konu da “Kızıyorlar diye yandaş demekten vazgeçmeyin sakın, biz herkesin ne olduğunu biliyoruz” uyarılarıydı.

Yandaş ya da taraftar, medyanın bir bölümü bu dönem çok kötü bir sınav veriyor."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar