MEDYA KÖŞESİ

Çakır'dan çok konuşulan PKK-Cemaat yazısı!

Ruşen Çakır, çözüm süreci, PKK ve Gülen cemaati konulu yazısıyla günün en çok konuşulan köşelerinden birine imza attı...

Çakır'dan çok konuşulan PKK-Cemaat yazısı!
GAZETECİLER.COM
Çözüm süreci, Kürt hareketi ve Gülen Cemaati'ni yakından takip eden gazetecilerden Ruşen Çakır bugünkü yazısıyla dikkatleri üstünde topladı. PKK ve Gülen Hareketi arasındaki gerilimi yorumlayan Çakır, cemaatin çözüm sürecine yaklaşımını analiz etti.

PKK'NIN CEMAATE SERT ÇIKMASININ AMACI SAVAŞ DEĞİL UZLAŞI

"PKK, Gülen ve hareketinden ne istiyor?" sorusuyla söze başlayan Vatan yazarı, "Sonuçta bir iktidar mücadeleleri üçgeniyle karşı karşıyayız" dedi. Çakır, PKK'nın cemaati hedef alan kışkırtıcı olarak tanımlanabilecek çıkışlarının asıl amacının onlarla savaşmak değil, tam tersine uzlaşmak olduğunu iddia etti.

İşte Çakır'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Ancak Gülen ve hareketinin çözüm sürecinin lehine görüş beyan edip pozisyon alması sürecin içinde aktif bir şekilde yer aldığı anlamına gelmiyor. Cemaatten görüştüğüm bazı kişiler hükümetin kendilerini sürece dâhil etmeye pek gönüllü olmadığından yakındılar. Eğer bu doğruysa, arkasında, yine Kürt sorununun çözümüyle alakalı bir önceki (Oslo) süreçle bağlantılı olarak patlak veren MİT krizi ve bunun hükümetle cemaatin arasını ciddi olarak açması olsa gerek.

Öcalan ve PKK yöneticilerinin Gülen’e ve hareketine yönelik kışkırtıcı olarak tanımlanabilecek çıkışlarının asıl hedefinin onlarla savaşmak değil, tam tersine uzlaşmak olduğunu sanıyorum. Nitekim başta sözünü ettiğimiz söyleşide Bayık, cemaatle aralarındaki sorunları çözmek istediklerini, zaten taraflar arasında bazı görüşmeler olduğunu belirtmiş. Bildiğim kadarıyla Gülen ve cemaatin temsil etme durumundaki bazı isimleri Kürt siyasi hareketinin “yasal” koluna dâhil bazı isimlerle diyalog içindeler, ancak bu pozisyonu bir üst aşamaya sıçratıp PKK yöneticilerini ve Öcalan’ı muhatap almalarını, en azından şu aşamada beklemek pek gerçekçi olmaz.

Öte yandan PKK ve Öcalan’ın, çözüm sürecinde (ve hatta sonrasında) ellerini daha güçlü kılmak için hükümet ile Gülen hareketi arasındaki gerginliği kollayacağını, elinden geldiğince tırmandırmaya çalışacağını; konjonktüre göre taraflardan birine daha fazla yanaşacağını ve hiç tereddüt etmeden tuttuğu tarafı değiştirebileceğini öngörebiliriz.

Son olarak, Kürt siyasi hareketiyle Gülen hareketi arasındaki ilişkinin geleceği konusunda hükümetin alacağı tutumun da belirleyici olmasa bile etkili olacağının altını çizelim.

Sonuçta bir iktidar mücadeleleri üçgeniyle karşı karşıyayız; olup biteni anlamak ve olabilecekleri kestirmek için her üç iktidar odağının diğer odaklarla ilişki ve sorunlarını ayrı ayrı değerlendirmemiz gerekiyor.

RUŞEN ÇAKIR'IN TÜM YAZILARI