MEDYA KÖŞESİ

Bugün'ün haberi yüzünden kapıştılar

Nihal Bengisu ve Serdar Turgut ekranda Bugün gazetesindeki haberi tartıştılar. 'Merkez medya haberi örtbas mı ediyor?' sorusu stüdyoyu karıştırdı?

Bugün'ün haberi yüzünden kapıştılar
GAZETECİLER.COM
Serdar Turgut ve Nihal Bengisu Karaca’nın sunduğu İki’de bir’in ilk bölümünde Bugün Gazetesi’nin gündeme getirdiği iddialar, ikinci bölümünde ise Avrupa’daki burka yasağı tartışıldı. İki Habertürk yazarı arasında sert polemiklere sahne olan tartışmaya Bugün gazetesindeki 'Ordu ve PKK ilişkisi' üzerine yapılan haber damga vurdu.

Bihal Bengisu merkez medyada haberin yer almadığına işaret ederek 'bu sessizlik ne anlama geliyor?' diye sordu. Serdar Turgut ise henüz bir sessizlik ya da örtbas olmadığını temkinli ve sabırlı bir tavır içinde olunduğunu iddia etti. İkilinin sert atışmalar yaşadığı tartışmada

Nihal Bengisu:  Bugün Gazetesi’nde bir haber yayınlandı. Bir Ses kaydı söz konusu, ses kaydındaki kişiler hem jandarma kriminal hem de mit tarafından kaydedilmiş. Aslında İlker Başbuğ’da bildirilmiş, soruşturma açılmış, bir askeri hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok adı geçiyor, fakat onun tarafından da soruşturmanın karartıldığı iddia ediliyor haberde. Tabi insanın aklına şöyle bir şey geliyor.  Bunun devamı da 3 yıl önce böyle bir olay olmuş pek fazla ses çıkmamış, yakın zamanda İlker Başbuğ Uğur Dündar’ın programında bu tür iddialar için kanı bozuklar ifadesini kullanmıştı. Ama gayet ciddiye alınması gereken de bir iddia var. VTR’ de de geçiyor, TSK’nin algısında olumsuz bir etkisi oluyor, tabi bunu konuşurken dikkat etmek gerekiyor, TSK içindeki bazı kişiler demek lazım.

Serdar Turgut: Şimdi ben birkaç şeyi orada anlamıyorum. Bu ne ima ediyor?  İma da değil açık söylüyor aslında. Türk silahlı kuvvetleri PKK’yı kolluyor. İçindeki insan fark etmiyor. Yani böyle bir karar bazen devletler alabilir. Türkiye alıyor demiyorum. Bu devletin içinde tek bir bölüm alamaz. Yani bu devlet kararı olabilir böyle şeyler. Yani Amerikan geleneğinde de vardır. Başka batılı devletlerde de bazen melanet unsurları kollayıp uzun dönemli menfaatleri için kollayabilirler her ülke yapabilir bunu. Türkiye de yapmış mıdır bilmiyorum tahmin de etmiyorum, fakat demek istediğim şu sadece bir birim askerlerin içinde bir birim böyle bir karar alıp uygulayamaz. Sadece askerlerin içinde bir birim olması mantıken imkânı olmayan bir uygulama. Bu kadar dinlemelerin olduğu bir ülkede bu kadar büyük bir işi yapacak insanlar Heronları indireceklermiş, PKK’lıları kollayacaklarmış telefonla konuşmadan beceremiyorlar mı bunu. Tabi bütün bunları teorik olarak söylüyorum. Bu bir teori. Çok güzel bir şekilde gidelim TSK’yı tümünü yıpratmadan, damgalamadan gidelim ve çıkaralım bu TSK içindeki yanlış uygulamaları.

Nihal Bengisu: Bu haber yayınlanalı baya bir zaman oldu. Ses kayıtlarının kime ait olduğuna dair bilgiler var. Emniyet ve jandarma Kriminal’in kimlere ait olduğuna dair ses kayıtları var. Ciddi olur yanlış olur, Böyle olduğu için ciddiye alınıp Şu ana kadar İlker Başbuğ’un bir açıklama yapması gerekiyor. Eğer sözünü ettiğiniz gibi devletin bir kararı ile askerin içindeki bir kesimin işbirliği ile değildir bazen melun unsurlarla devlet anlaşır diyorsanız, bu ihtimali ortaya koyuyorsanız bu ihtimalde daha tekinsiz sonuçlar çıkıyor ortaya. Çünkü biz bu ülkede aynı zamanda şehitleri ayırıyoruz vatani görevini yapan insanlar ve daha çıkmış kötü,  teröristler, görüldüğü yerde vurulması gereken hatta bazen onlardan biri olmaları ihtimaliyle terörist sanıp başkalarını vurulmalarını bu uğurda bile hoş görüyoruz. İşte ülkede terör sorunu var diyoruz ve bu tür vurulmaları hoş görüyoruz işte burada dengeler değişiyor. Devlet melun işbirliklerine girebiliyorsa ve bu daha sonra duyuluyorsa buna ilişkin bir açıklama yapabilmeli. Ya da bu nasıl bir terörler mücadeledir ana hatlarını ortaya koymalı.



Programın ikinci bölümünde Avrupa’daki Burka yasağı konuşuldu.

Serdar Turgut: şimdi ben size bir şey soracağım. Siz bu konuyu incelemişsinizdir diye düşünüyorum. Bu tür kıyafet dinimizin emrettiği bir tür kıyafet midir? Ben öyle olduğunu zannetmiyorum

Nihal Bengisu: Bende zannetmiyorum. Ben ayetle ilgili böyle bir yorum çıkarmıyorum. Ben ve birçok kişi böyle bir yorum çıkarmıyoruz. Bazıları çıkarıyor

Serdar Turgut: Bu niyet meselesi değil ki, bir tane metin var.

Nihal Bengisu: İçtihat farkı, yorum farkı

Serdar Turgut: Ama Arap yorumu bu

Nihal Bengisu: Yok Afganistan kökenli Burka

Serdar Turgut: Afganistanlılar gibi giyinmek batıda hoş değil ama

Nihal Bengisu: İlginçtir ama ben burka taraftarı bir insan değilim o. anlamda Baş örtmek ve daha böyle herhangi dayatmacı bir stile yönelmeyen, bu stilin dışındaki tesettür formlarını tercih eden insanların yaptığı bir manda Burkaya, Çarşafa dirençtir aslında bu yönü Türkiye’de ihmal ediliyor. Bu böyle olmakla birlikte burka yasağını savunamayız, çünkü bu tür yasaklar İslam karşıtlığına dönüşüyor. Kültürlerarasında çatışmalara neden oluyor.


Yorumlar