MEDYA KÖŞESİ

Bu cümleler Taha Kıvanç'a hiç yakışmadı!

Hele başkasının ağzından eserlerinin "çalıntı" olduğunu yazması hiç yakışmamış Taha Kıvanç kardeşimize.

Bu cümleler Taha Kıvanç'a hiç yakışmadı!
GAZETECİLER.COM

Taha Kıvanç imzasını kullanan Fehmi Koru bugün yine Prof. Cahit Tanyol konusuna dönmüş.

Bize cevap verir gibi etkinliğin yapılmasından mutlu olacağını söylemiş ama 96 yaşındaki bilim adamının arkasından atmış – tutmuş.

Hele başkasının ağzından eserlerinin "çalıntı" olduğunu yazması hiç yakışmamış Taha Kıvanç kardeşimize.

Daha önce, profesörlük tezinin bile çalıntı olduğu mahkeme kararı ile tescil edilen ve halen hükümette önemli bir bakanlık görevinde bulunan bir Prof'a yapılan kökten - Laikçi saldırılara karşı çıkan "centilmen" Fehmi Koru'ya hiç yakışmadı hem de.

Bakın Cahit Tanyol için neler yazıyor Taha Kıvanç

 

"Çağın tanığı'na tanıklıklar

'Çağının Tanığı Yüzyıllık Çınar: Cahit Tanyol' başlıklı etkinlik İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir salonunda yapılacak. Yarın. Önceki gün, burada, Ak Partilileri 'bağnaz' diye yaftalayanlara, 'intikamcı' olduklarını ileri sürenlere karşı, "Dediğiniz doğru olsaydı, yazdıkları parti kapatma davalarında 'gerekçe' olarak kullanılan birinin anılmasına izin vermezlerdi" tezini işleyen yazımı okudunuz.

Bir kitabını sayfalarca iktibas etmişti Cahit Tanyol'un, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı...

Geçmişe dönük hatırlatmalar iyidir; bu sebeple düzenlenecek etkinliği de destekliyorum. Hakkında konuşacakların, kendisine "Alanım olmadığından, elbet Cahit Tanyol'un toplumbilimci yanına değinmeyeceğim" kısıtlaması getiren Hürriyet'ten Doğan Hızlan'ın kolaycılığına kaçmayacaklarını umuyorum. Cahit Tanyol'un yazdıklarının savcılar tarafından ciddiye alınmasının sebebi onun 'toplumbilimci' (sosyolog) bilinmesiydi.

Kusura bakmasın, ama kendisini yakından tanıyan, birlikte çalışmış, yazdıklarını didik didik etmiş kişiler, "Cahit Tanyol sosyoloji profesörüdür, ama sosyolojiden anlamaz, yazdıkları aşırmadır" tanıklığında bulunuyorlar.

Tanıklar kim mi? Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Ali Birinci... Kendisiyle aynı bölümde çalışmış Hüseyin Batuhan ve Oya Baydar, yanında asistanlık yapmış Turhan ve Ayda Yörükân çifti... Bedii Faik, Esin Talu, Emil Galip Sandalcı, Tarık Buğra ve Hakkı Devrim gibi her eğilimden yazarlar...

Prof. Ali Birinci titiz bir tarihçi olduğu kadar, ilmi zihniyete ters her türlü çıkışa ve o tür çıkışları yapanlara tahammül edememesiyle ünlü bir münevver; yıllar önce çıkan 'Polemik' adlı dergide yayımladığı kitap tenkitleri, alanında öncü yazılardı. Hatır-gönül tanımayan, yanlışı yapan dostu da olsa belirtmekten çekinmeyen Prof. Ali Birinci, Cahit Tanyol'un 'sosyolog' ve 'ilim adamı olma' iddialarını sorgulayan bir kitaba imza atmıştır.

'Üniversitede İlim ve Ahlâk: Cahit Tanyol ve Sosyoloji' başlıklı kitap (Vadi Yayınları, Ankara, 2003), aslında 1963 yılında patlak veren bir büyük tartışmayı günümüze taşıyor.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Cahit Tanyol'un ilmi yeterliliğini sorgulayan iki asistan (Turhan-Ayda Yörükân) 'Cahit Tanyol ve Sosyoloji' başlıklı bir kitap yazıp yayımlamışlardı 1963 yılında; Prof. Birinci üzerinden 40 yıl geçmiş kitabı günümüze taşıyan eklerle yayımladı.

Ekler şu gerçeği ortaya koyuyor: 1960'lı yılların basını 'ilim' ve 'üniversiteler' ile yakından ilgiliymiş; yapılan bir yanlışlığı her eğilimden yazar sütununda ele alır, derinlemesine işlermiş...

'Çağın Tanığı Yüzyıllık Çınar' saygı toplantısına giderseniz, Cahit Tanyol için sarf edilecek övücü cümlelerden ve o cümlelerin ağızlarından çıkacağı kişilerin genel eğiliminden hakkında yanlış bir izlenim edinebilirsiniz. 'Solcu' bilinir Cahit Tanyol, oysa 1963 yılında patlayan kendisinin ilmi yetersizliği konulu tartışma sürerken, hemen her kılıkta çıkmıştı kamuoyu karşısına...

Taha Kıvanç'ın yazısının tamamını

Yorumlar