MEDYA KÖŞESİ

'Bizi birleştiren şey içimizdeki ırkçılık!'

Türkiye'deki en önemli sorunun ırkçılık olduğunu kaydeden İsmet Berkan, Aynur Doğan'ın uğradığı Kürtçe protestosu sonrası başlayan tartışmaya katıldı.

'Bizi birleştiren şey içimizdeki ırkçılık!'
GAZETECİLER.COM
Hürriyet yazarı İsmet Berkan da Aynur Doğan'ın uğradığı Kürtçe protestosu sonrası başlayan tartışmaya katıldı. Berkan, Harbiye açık hava sahnesinde yaşananların tartışmasız ırkçı bir tavır olduğunu söylerken, protestoyu savunana ve meşrulaştıran yazarları da sert şekilde eleştirdi.

Türkiye'deki en önemli sorunun ırkçılık olduğunu kaydeden Berkan "Hâlâ ‘Bizde ırkçılık yoktur’ diyor musunuz?" sorusuyla başladığı yazısında şöyle devam ediyor:

HİÇ bu konuya girmeyecektim ama kendimi tutamadım. Kürt şarkıcı Aynur, geçen hafta İstanbul’da İstanbul Caz Festivali kapsamında verilen bir karma konserde yuhalandı.
Şarkıcının yuhalanma sebebi şarkılarını Kürtçe söylüyor olmasıydı. 40’lı yılların faşizminin ‘Vatandaş Türkçe konuş’ kampanyalarının hortlamış hali gibiydi.
Ardından, her konuda olduğu gibi gazete köşe yazarları da iki bloka ayrıldı. Bir grup, ‘Yahu bir tanecik de Türkçe söyleyiverseydi ya’ diyerek kendilerince ortayolculuk, uzlaştırıcılık oynamaya başladı.
Aynı talep, mesela birkaç hafta önce İstanbul’da konser veren Elton John’a da yapılmış mıydı? Bırakın Sir Elton’ı, Aynur’la aynı konserde yer alan ve mesela İngilizce, mesela Portekizce şarkılar söyleyenlere, ‘Sen de bir Türkçe şarkı söyle’ denmiş miydi, denebilir miydi, demek ne kadar mantıklı olabilirdi?
Peki neden Portekizce veya İngilizce değil de Kürtçe söylenince yuhalanıyor? Ve bazı meslektaşlarımız neden yuhalayanlarla hemen empati kurma, onların yuhalama gerekçelerini meşrulaştırma çabasına giriyor?
Lafı dolandırmaya gerek yok, yapılan açık bir ırkçılık. Beyaz Türk, mavi Türk, siyah Türk fark etmiyor, bizi birleştiren şey, içimizdeki o ırkçılık. Hepimizin (ben dahil) bir yerinden fırlayıveriyor ırkçılık.
Aramızdaki fark, bazılarımız yaptığının veya daha iyisi yapmayı aklından geçirdiğinin ırkçılık olduğunun farkına varıyor, yapmıyor. Bazılarımız ise farkına varmıyor, hatta kendini haklı sanıyor, yapmaya da devam ediyor.
Ben söylemeye devam ediyorum: Türkiye’de yaşayanların çok ciddi bir sorunu ırkçılık.
İçimizdeki bu ırkçılıkla mücadele etmezsek, yarın çok geç olabilir.

Yazının tamamı için