MEDYA KÖŞESİ

Birand'dan darbe tarihi gafı!

Ekranlardaki gaflarına alıştığımız Mehmet Ali Birand, Posta'daki köşesinde iyi bildiği bir dönem hakkında çarpıcı bi yanlış yaptı...

Birand'dan darbe tarihi gafı!
GAZETECİLER.COM - Sunuculuğunu da üstlendiği Demirkırat, 12 Mart gibi belgeseller ile Türkiye'nin yakın tarihini en ince ayrıntıları ile ekranlara getiren Mehmet Ali Birand, bugün Posta gazetesindeki köşesinde ilginç bir hataya imza attı.

TSK'yı Politikaya Karışmak Zafıylattı yazan Birand, dönemin Harb Okulu komutanı Albay Talat Aydemir'in başarısız darbe girişimlerinin tarihini karıştırdı.

DARBELERİN TARİHLERİNİ KARIŞTIRDI

"Özellikle Genelkurmay Başkanlığı, 27 mayıs 1960 darbesinden itibaren, giderek artan bir şekilde iç politikada rol alır oldu."
diyen Birand sözlerini "Yakın tarihimize şöyle bir gözatın, hemen farkedeceksiniz." diye sürdürdü ve şöyle yazdı: 

"12 Mart 1971 müdahelesi, ardından Talat Aydemir'in iki başarısız darbe denemesi ve 12 Eylül 1980 harekatı TSK' nın tamı tamamına 25 yılını iç politikaya vermesiyle sonuçlandı. Ardından 28 Şubat geldi ve işler daha da karıştı."

12 MART'TAN 9 YIL ÖNCEYDİ

Birand'ın yazısında ismini andığı Harb Okulu komutanı Talat Aydemir'in yönetime el koymak için yaptığı ve başarısız olduğu; ardından da yargılanıp idama mahkum olduğu darbeler 22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963 tarihlerinde vuku bulmuştu. 

Albay Talat Aydemir 22 Şubat darbe teşebbüsü sonrasında hükümetin aldığı karar ile emekliye sevkedilmiş ancak yargılanmamıştı. Yaklaşık 1 yıl sonra yeniden benzer bir girişimde bulunan Aydemir yakalandıktan sonra yargılanıp idama mahkum olmuş ve 5 Temmuz 1964 tarihinde idam cezası infaz edilmişti. 

BİRAND BELGESELİNİ YAPMIŞTI

Birand'ın Can Dündar ve Bülent Çaplı ile birlikte hazırladığı ve sunuculuğunu üstlendiği 12 Mart İhtihalin Pençesinde Demokrasi isimli belgeselde uzun uzun işlediği bu konuyu köşesinde yanlış yazmış olması okurlarının dikkatinden kaçmadı.