MEDYA KÖŞESİ

Birand, Özkök ve Zaman Şam'a neden gidemedi?

Gökmen Karadağ, Haber Aktif'te Beşar Esad röportajının medya etiği boyutunu masaya yatırdı. Utku Çakırözer ve Hadi Özışık yorumladı...

Birand, Özkök ve Zaman Şam'a neden gidemedi?
GAZETECİLER.COM
Türk medyasının Beşar Esad röportajı üzerinden yaşadığı mesleki tartışma TV 8 ekranlarında devam etti. M. Ali Birand, Ertuğrul Özkök, Amberin Zaman'ın talepleri kabül edilmesine rağmen gidemedikleri röportaj girişimini sadece Utku Çakırözer sonuca götürmüştü.

Cumhuriyet'in Ankara Temsilcisi Çakırözer'in bugün yayınlanan röportajı kamuoyunda büyük yankı bulurken olayın medya tartışması da ayrı bir kulvardan sürüyor. Gökmen Karadağ, Haber Aktif'te röportajın medya etiği boyutunu masaya yatırdı. Utku Çakırözer'in konuk olduğu programa İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık da telefonla katıldı.

"UTKU ÇAKIRÖZER RÖPORTAJIN HAKKINI VERMİŞTİR"

Özışık, Birand, Özkök ve Zaman'ın Esad'la röportaj yapamamasının perde arkasını anlatırken Utku Çakırözer'in çıkardığı işin hayli başarılı olduğunu söyledi. "Şu saatten sonra röporajın kendisini konuşmak gerekir" diyen Özışık Esad'la görüşmekten vazgeçmek zorunda kalan gazetecilerin durumunu da yorumladı.

BİRAND, ÖZKÖK VE ZAMAN NEDEN GİDEMEDİ?

Utku yılın röportajını yapmış oldu tabi ki. Diğer meslektaşlar gitmeyince yalnız gitti ve daha da özel bir iş çıkartmış oldu. Olayın perde arkasına gelince ise benim kaynağım çok sağlam. Birand, Özkök, Zaman ve Utku'nun talebi kabül görüyor. Birand'ın bu röportajı yapmayı çok istediğini ve bir okadar da üzldüğünü ben biliyorum. Gidememesi kurumun aldığı bir karar oluyor ve daha sonra da bu karardan dönüş oluyor. Farklı bir açıklama da yapmak istemedi. Şöyle bir şey duyduk. Doğan Grubu'ndan üst düzey bir yetkili arıyor Başbakan'a yakın birini arıyor ve röportajın sıkıntı olup olmayacağını soruyor. O kişi de iktidarın görüşü olarak değil ama şahsi fikri olarak bu röportajın bu kadar hassas bir dönemde Esad'ın propagandası olabileceğini ama kararın kendilerine ait olduğunu söylüyor. Bu kişiyle ben de konuştum, Doğan Grubu'ndan arayan yetkilinin kendisinin de arkadaşı olduğunu, bu yönde bir tavsiyede bulunduğunu aktardı. Ertuğrul Özkök de aradığımda bir yemekteydi ve benden öğrendi zaten onun da haberi yoktu. Detayları sonrasında teyit ettirdi. Amberin Zaman'la konuşamadık ama bizzat Altaylı ile görüştük. Bu röportajın güzel bir röportaj olabileceğini ama propaganda olması durumunda yayınlanmayacağını söylemiş. Amberin Zaman'a isterse gidebileceğini ama yayınlamayacağını söylemiş. Utku ise hazırlıklarını yaptığını ve gitmeye hazır olduğunu söylemişti.

"UTKU RÖPORTAJIN HAKKINI VERMESEYDİ BİRAND'IN GİDEMEMESİNE ÜZÜLÜRDÜM"

"Utku eğer bu röportajın hakkını vermeseydi ben Birand'ın oraya gitmemesine çok üzelecektim. Gazeteci gider işini yapar kendi yorumunu da ayrıca yapar. Utku, Birand'ın hayıflandığı şeyin hakkını vermiş. Özel ve güzel bir röportaj çıkartmış tekrar tebrik ediyorum.

"BU SAATTEN SONRA RÖPORTAJIN KENDİSİNİ KONUŞMAK GEREKİR"

"Bu saatten sonra röportajın konuşulması gerekir. Gazeteci kamuoyunu bilgilendirmekle yükümlüdür. Gazeteci bunun propagandasını yaparsa farklı. Birand'ın Apo'yla yaptığı röportaj buna çok güzel bir örnektir. Şu andan sonra röportajın kendisini, içeriğini konuşmak doğru olacaktır."

"BANA VERİLEN FIRSATI DEĞERLENDİRMEYE ÇALIŞTIM"

Utku Çakırözer ise röportajda planladığı bütün soruları yönelttiğini, aldığı yanıtları da olduğu gibi yansıttığını söyledi. "Kendime verilen fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştım" diyen Çakırözer gazetecilik dışında bir kaygısının olmadığını söyledi:

"Esad'a sorularım ve yanıtları ortada. Kendi makamlarımızın verdiği bilgilere ilananmak istiyorum ama bakın ABD, Rusya ve Suriye kaynaklı farklı bilgiler geliyor. Bence bunları Esad'a sormak gerekiyordu ve sordum. Ne merak ediliyorsa hpsini sormaya çalıştım. Uzun da bir röportaj da oldu. Kendime verilen fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştım. Suriye tarafının röportajla belli bir planlamayla yaklaşmış olabilir. Ama normaldir de. Bizim Cumhurbaşkanımız da röportaj verirken belli bir planlama yapılır. Esad da bu temelde hükümetten çok halka mesaj vermeye çalıştı. Bence Esad'ın Cenevre'deki geçiş hükümeti için yaptığı açıklamayı Cumhuriyet üzerinden dünyaya iletmesini bir gazetecilik başarısı olarak görüyorum."


ÇOK OKUNANLAR