MEDYA KÖŞESİ

Birand gazete manşetlerine sert çıktı!

"Artık, daha bilinçli davranmamız gerekiyor. Bırakalım bu ucuz popülizmi..." diyen Birand neden medyaya sert çıktı?

Birand gazete manşetlerine sert çıktı!

GAZETECİLER.COM - "Medya, bu ucuz oyuna düşmemeli" diyen Mehmet Ali Birand, Posta gazetesindeki köşesinde "Terörü bir türlü durduramadıkları için, sürekli şekilde iktidarı ve özellikle de siyasetçileri eleştiriyoruz. Ardından, asker ve polise sıra geliyor. Onları da yerden yere vuruyoruz. Peki, bizim hiç sorumluluğumuz yok mu?" diye sordu.

Medyanın yaşanan süreçte sorumluluğu olduğunu savunan yazısında Birand, "En önemlisi de, topluma karamsarlık satmamız." diyor ve şöyle devam ediyor:

Gözünüze şu manşetler sık sık çarpıyordur:

- YETER ARTIK...
- DURDURUN BU KANI...
- SABRIMIZ TAŞIYOR...
- YOK MU BU ÜLKENİN SAHİBİ...
- KURTARIN BU VATANI...

Gazetelerimizin, TV kanallarımızın hemen hemen her biri, farklı zamanlarda, mutlaka bu başlıklardan birini atmıştır. Nedeni de, "kamuoyunun hislerini yansıtmaktır."

İyi de, bir şeyin farkına varmıyoruz veya görmek istemiyoruz. Bu manşetlerin kamuoyunda son derece derin bir "ümitsizlik" yarattığının farkında değiliz. Ayrıca, bu ülkeyi yönetenlere ve terörle mücadele edenlere de haksızlık ediyoruz.

Haksızlık ediyoruz, zira bu manşetler, sanki terörle mücadele çok kolaymış, sanki güvenlik güçleri "isteseler terörü durdurabilirlermiş de, gerekeni yapmıyorlarmış" gibi bir hava yaratıyor.

"Gazete veya TV editörlerinin niyetlerinin böyle bir hava yaratmak olmadığını da biliyorum. Bu başlıkları, sırf halkın nabzını tutmak, gazeteyi okuyan veya haberi izleyenin "işte ben de bunu düşünüyordum" demesini sağlamak için kullanıyorlar. Artık, daha bilinçli davranmamız gerekiyor. Bırakalım bu ucuz popülizmi...

Mehmet Ali Birand'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

Yorumlar