MEDYA KÖŞESİ

Beyaz Türk faşizmine Mehmet Yılmaz şefkati

Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz Harbiye'de yaşanan 'Beyaz Türk faşizm'ine Aynur Doğan'ın birden fazla Kürtçe şarkı söylemesine bağladı...

Beyaz Türk faşizmine Mehmet Yılmaz şefkati
GAZETECİLER.COM
Kürt sanatçı Aynur Doğan'ın Harbiye açık hava sahnesinde Kürtçe şarkı söylediği için uüradığı protesto geniş bir tepki alırken konuya farklı yaklaşanlar da yok değil. Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz Harbiye'de yaşananların sebebini 'aşırı doz Kürtçe'ye bağladı!

Hürriyet yazarına göre Aynur Doğan, ilk şarkısını Kürtçe söylemekle yetinerek konsere Türkçe devam etseydi bir sorun çıkmayacaktı. Harbiye'de protesto için sahneye pet şişe ve minder fırlatan kitle için "Bu ruh durumunu iyi anlamak gerek" diyen Yılmaz, "Neden ilk şarkı sırasında ya da bittiğinde bu protesto olmadı?" diye sordu.

"İSTANBUL Caz Festivali’nde “suyun kadınları” projesinde sahneye çıkan Aynur’un Kürtçe şarkılar söylediği için protesto edilmesi nasıl bir ruh iklimine girdiğimizi gösteriyor.
Bir provokatörün, nelere yol açabileceğinin küçük bir ipucu bu aslında.
Rahatsız olduğum için konsere gidemedim ama ertesi gün gazetelerde konuyla ilgili olarak yazılan her şeyi okudum.
Aynur, Kürtçe ilk şarkısını söylediğinde hiçbir şey olmamış, tam tersine alkışlanmış. İkinci şarkıyı söylerken de bir şey olmamış.
İkinci şarkının sonunda bir erkek “Şehitler ölmez” diye bağırınca küçük bir kıyamet kopmuş. İstiklal Marşı söyleyen de var, sahneye minder atan da, konseri terk edip giden de!
Orada bulunanları “faşist beyaz Türkler” diye nitelendirip kestirme bir yola sapmak, gerçek durumu teşhis edememek demek.
Kaldı ki Kürtlerin hiçbir hakka sahip olmamasını savunanlar da olabilirdi içlerinde.
Ama şunu da sormak gerek: Neden ilk şarkı sırasında ya da bittiğinde bu protesto olmadı?
Neden ilk iki şarkıyı dinleyenler, bir provokatör bağırana kadar yerlerinden kıpırdamadan şarkıları dinleyebildiler?
Demek ki aslında Kürtçe bir şarkıya itirazları olmadığı halde kışkırtılmaya son derece uygun bir ruh durumundaydılar. Bu ruh durumunu iyi anlamadan, bu sorunun çözülemeyeceğini söylememe gerek yok.
Bir de şunu düşünmek gerek: Acaba Aynur, ikinci şarkısını da Kürtçe söyleyeceğine Türkçe söyleseydi yine aynı gürültü çıkar mıydı?
Hiç sanmıyorum!"

Yazının tamamını okumak için