MEDYA KÖŞESİ

Berkan'dan hiçbir işe yaramayacak formül!

Radikal'den Hürriyet'e yazar olarak atanan İsmet Berkan, belki de matematiği en çok seven gazeteci. İşte bugün bu sevgiyi ispat etti.

Berkan'dan hiçbir işe yaramayacak formül!
GAZETECİLER.COM - Doğan Grubu içindeki rotasyon sonucu Hürriyet gazetesine atanan İsmet Berkan, meslektaşları içinde belki de en çok matematik sevgisi ile bilinen bir isim. Hatta matematiği en çok seven gazeteci demek de mümkün. Bugün çoğu pazar günleri yaptığı gibi, ilginç bir matematik denklemine köşesinde yer verdi.

'Trafik neden tıkanıyor'un matematiği
başıklı yazısında "hani bazen ortada hiçbir sebep (kaza veya yol çalışması gibi) yokken trafik duruverir ya, işte onun formülü bu." diyen Berkan, 'Hayalet tıkanıklık.' dediği durumun matematiksel formülünü okurları ile paylaştı. Ardından da ekledi:

"Formül için 'Ne işimize yarayacak' derseniz, hiçbir işinize yaramayacak ama tıkanmanın mantığını açıklamak için çok yararlı bir araç."

İŞTE HİÇBİR İŞE YARAMAYACAK O FORMÜL

"Tıkanmanın mantığı da basit aslında:
Kalabalık bir yolda, en önde giden sürücüler bir sebeple yavaşlayacak olurlarsa, frene basarlarsa mesela, en arkada giden bir araç, yolun kalabalıklığına bağlı olarak durmak zorunda kalabilir.
Buradan şu dersi çıkarabiliriz: Eğer yolda yavaşlamayı gerektiren fiziki bir şey yoksa (kaza, yol çalışması veya gereksiz yere şerit değiştirip bazı araçların fren yapmasına neden olan sürücüler veya zaten daha hızlı gidebilecekken yavaş gidenler) trafiğin kesintisiz akması gerekir.
O halde yolda başkalarının da evine hızlı gitmesini sağlamak için kuralların izin verdiği kadar hızlı gitmeli, mümkün olduğunca frene basmamalıyız.

Deneme
A.
'Hayalet tıkanıklık'ın gerçekleşme ihtimali için gereken en düşük trafik yoğunluğu.

B.
Yoldaki maksimum trafik yoğunluğu, yani araçların tampon tampona gitme hali.

C.
Bu eksi işareti denklemi hayalet tıkanıklığın olabileceği en düşük yoğunluğa ulaştırmaya yarıyor. Eksi işaretini artı işaretiyle değiştirirseniz de maksimum yoğunluğu buluyorsunuz. Eğer yolda bu minimumdan fazla araç varsa bütün sürücüler daha yavaş gitmeye zorlanıyorlar ve sonunda da hayalet tıkanıklık ortaya çıkıyor.

D.
Eğer trafik tıkalı olmasaydı gideceğiniz sürat.

E.
Yol şartları ve ona bağlı sürücü davranışıyla ilgili bir ölçüt. Yol pürüzsüz, hava da güzelse sürücülerin yavaşlaması gerekmeyecektir. O zaman da bu rakam büyüyecek ve böylece hayalet tıkanıklığın oluşması için gereken araç sayısı artacaktır.

ÇOK OKUNANLAR