MEDYA KÖŞESİ

Başbuğ'un suçladığı kitabın yazarı Taraf'a konuştu!

Yıldıray Oğur iyi bir gazetecilik örneğiyle dikkat çekiyor bugün. Oğur gündemdeki önemli tartışmalardan birinin perde arkasını aralamış.

Başbuğ'un suçladığı kitabın yazarı Taraf'a konuştu!

GAZETECİLER.COM

Taraf'ın 'Balyoz' haberine de imza atan isimler arasında olan yazarı Yıldıray Oğur iyi bir gazetecilik örneğiyle dikkat çekiyor bugün. Oğur gündemdeki önemli tartışmalardan birinin perde arkasını aralamış.

"Yeni başlayanlar için kısaca özetleyeyim. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Habertürk’e verdiği röportajda “Sabrımız taşıyor, biz de elimizdeki bilgileri açıklarız” tehdidinin hemen ardından Soros renkli devrimler imalarıyla Altaylı’ya Constructing Democratic Governance in Latin America adlı bir kitabı uzatmış ve bu kitabın 45. sayfasında altını çizdiği “Silahlı Kuvvetler uzun süreden beri kendi halkını düşman görmeye alışmıştır” cümlesini göstererek “İşte bizdeki ordu karşıtları da bu lafları buradan ithal ediyor” demişti."

İşte Yıldıray Oğur yukardaki hikayenin senaristi olduğu iddia edilen o kitabın yazarıyla görüşmüş, Başbuğ'un iddialarını sormuş ve hayli ilginç cevaplar almış.

"Başbuğ’un bildikleri (ve ulusalcı komplolara aşinalığı) konusunda epeyce bir fikir veren bu teorisine ilham kaynağı olan kitabın 45. sayfasındaki “Asker” adlı o makalenin yazarı, Buenos Aires’teki Universidad Torcuato Di Tella’da sivil-asker ilişkileri üzerinde çalışan Rut Diamint adlı Arjantili bir akademisyendi.

Türkiye’deki ‘ordu düşmanlarının’ bir nevi “fikir annesi” zannedilen Profesör Diamint ile internet üzerinden bir söyleşi gerçekleştirdim. “20 yıldır Latin Amerika’daki sivil-asker ilişkileri üzerinde çalışıyorum, Türkiye’yi pek bilmem” diyen Diamint olan bitene epeyce bir şaşırdı.

Latin Amerika’da askerî yönetimlerden sivil yönetimlere geçişin ABD tarafından organize edilmiş renkli devrimler sonucu olduğunu zanneden Başbuğ’un onun tamamen başka bir bağlamda yazdığı satırlarına yüklediği anlamlardan rahatsız olmuş: “Yazımın böyle yorumlanmasına çok şaşırdım. Tabii ki Türk Silahlı Kuvvetleri’ni etkileyecek bir Amerikan komplosunun bir parçası değilim. Bana en çarpıcı gelen generalin sözcüklere duyduğu korku. Akademik bir metnin bir komplonun parçası olduğuna inanmak, pek çok orduda görülen davranış biçimlerinden. Beni en çok endişelendiren ise kendi eylemlerini meşrulaştırmak için hayali tehlikeler yaratan askerî eğilimler. Kuşkusuz general baskıyı meşrulaştırmak için düşmanlar icat ediyor. Silahlı Kuvvetler’i kurban durumuna düşürmek için komplolardan bahsediyor.”

Türkiye’deki demokratlarla hiç biraraya gelmediğini” söyleyerek bizi de temize çıkarıyor Profesör Diamint. Ama diyerek ekliyor: Eğer benim kitaplarım Türkiye’deki demokrasiye bir katkı yaparsa bundan ancak mutlu olurum.

Yani asker Rut Diamint’i kırmızı güçler listesinden gönül rahatlığıyla çıkarabilir."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar