MEDYA KÖŞESİ

Başbakan şah çekti bakalım dizi mat olacak mı?

Hürriyet yazarı Sedat Ergin'in bugün köşesini okuyunca aklımıza birden Nuran Yıldız'ın dün yazdıkları geldi...

Başbakan şah çekti bakalım dizi mat olacak mı?
GAZETECİLER.COM (ÖZEL)  Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin bugün köşesinde Muhteşem Yüzyıl dizisine neden kızıyor? başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazının özet olarak anlattığı şey Erdoğan'ın "Osmanlı Tarihine kusursuzluk atfettiği" düşüncesinde düğümleniyor.

Şöyle diyor Ergin köşesinde: "Erdoğan’ın tarihe bakışında zaman boyutu itibarıyla Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin belirleyicilik taşıdığını, Cumhuriyet’i ise “Devlet-i Aliye’yi Osmaniye’nin bakiyesi” olarak niteleme kalıbının artan ölçüde ön plana çıktığını söyleyebiliriz.
(...) Erdoğan, Malazgirt’ten başlayan, Melik Şah ve Kılıçarslan üzerinden Osman Gazi’ye ve Osmanlı’ya uzanan bu tarih dönemine mutlak bir kusursuzluk atfediyor."

DÜN NURAN YILDIZ DA YAZMIŞTI


İşin ilginç yanı, iletişim bilimci Nuran Yıldız'ın dün kişisel web sitesinde benzer bir temayı işlemiş olması... Yıldız da, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye, Ortadoğu ve Balkanlar'ı "Yeni Osmanlı"nın etki alanı olarak gördüğünü hatırlatıp dizinin sezon finalinde Kanuni'nin oğlu Şehzade Mustafa'yı boğduracak olmasına dikkat çekiyor. 

Elbette aklın yolu bir. İki yazar birbirine benzer görüşleri, benzer ifadeler ile köşelerine taşıyabilir. Ama bir gün arayla benzer temalı iki yazı görünce dikkatimizi çekti. Siz okurlarımızla paylaşalım dedik.

KANUNİ'NİN CİVANMERT ŞEHZADEYİ BOĞDURACAĞI GÜNLER YAKLAŞIYOR

"Osmanlıyı idealize eden bir politikanın sahibi için dizideki şu sahne neyi ifade eder:

Kanuni, şehzade Mehmet’e, Fatih’in kardeş katlini ulemanın da onayladığını belirten "Her kimesne evlâdımdan saltanat müyesser ola, karındaşların Nizâm-ı Âlem için katl eylemek münasiptir. Ekser ûlema dahi tecviz etmiştir. Anınla amil olalar.’’ şeklindeki sözlerini söylüyor ve ekliyor “Yüce atamız Sultan Mehmet Han böyle buyurmuştur bunu zinhar aklından çıkarmayasın.”

Anlaşılan o ki, Kanuni’nin izleyicilerin sevdiği civanmert delikanlı Şehzade Mustafa’yı boğduracağı günler yaklaşıyor.

Mevlüt Uluğtekin Yılmaz, “Osmanlının Arka Bahçesi” kitabında der ki “Sarayın ön bahçesinde yeni padişah tahta otururken, arka bahçeden şehzadelerin cenazeleri çıkar.”

BAŞBAKAN ŞAH ÇEKTİ BAKALIM DİZİ MAT OLACAK MI?

Başbakan suyu bulandırmak istiyor olabilir, yargıyı da işin içine dahil ederek Ferit Şahenk’e gözdağı veriyor. Tahminimce, 76 ülkelik büyük coğrafyada, ekranlara kilitlenen insanlara Osmanlının oğullarını katleden padişahlarını göstermek istemiyor.

Gösterilecekse de olası en düşük izleyici sayısına indirebilmek için satrancında “şah”ı çekmiş bulunuyor, dizi mat olacak mı göreceğiz?

Ferit Şahenk’i tanıyorsak, ki ona haksızlık etmeyelim yerinde hangi medya patronu olursa olsun, diziden kurtulmanın yollarını arayacak. Ya da dizi yapımcıları, Kanuni’nin oğlunu öldürmek yerine, ABD’ye okumaya göndermesini sağlayacak.

Bir taşla iki kuş: Gündem değiştirirken, Osmanlının arka bahçesini gizle.