MEDYA KÖŞESİ

Başbakan Erdoğan kendi ülkesini unutmasın

'Özgürlükler, demokrasi ve adalet' açısından, sorunlarını azaltması bir yana, giderek daha da sorunlu hale gelen ülkelerden biri Türkiye'dir.

Başbakan Erdoğan kendi ülkesini unutmasın
GAZETECİLER.COM - Erdoğan'ın Mısır'da Arap coğrafyasına yaptığı konuşmadaki demokrasi vurgusu, Radikal'in deneyimli köşe yazarı Altan Öymen'in köşesinde çarpıcı bir hatırlatma kaleme almasına neden oldu.

"Siz o ülkelerin halkına büyük bir iyiniyetle, demokrasinin faydalarını anlatmaya kalkarsınız. Buna sadece o ülkeleri demokrasi dışı usullerle yönetenler değil, halkın içindeki bazı gruplar da karşı çıkabilir/Sizin bunu kendi akarlarınız için yaptığınızı, emperyalist amaçlar güttüğünüzü ileri sürebilirler..." diyen Öymen, şunları yazdı:

Arap ülkeleri arasında, o duyarlılığın yüksek olduğu ülkeler vardır, Bir kısmının mutlak krallarının veya emirlerinin, kendi rejimlerini koruma tedbirleri güçlüdür, onları harekete geçirirler.

ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI ETKİLİ OLAMAYABİLİR

Bir kısmında da mezhepsel ve/ veya kabilesel bölünmeler vardır, halkın bir kısmı size sempatiyle baksa bile, öteki kısmı, o sempatiyi gösterenlerin karşıtıdır, size de tepki gösterirler.


Bu bakımdan, Başbakan'ın 'özgürlük, demokrasi ve adalet' yolundaki çağrılarının tüm Arap ülkelerinde etkili olması beklenemez. Ama bunları, belirttiğimiz gibi 'olanaklar çerçevesinde' yapmaya devam etmelidir.


BAŞBAKAN BAŞKALARINA TELKİN YAPARKEN ...

Tabii, Başbakan şunu da hatırlamalıdır: 'Özgürlükler, demokrasi ve adalet' açısından, sorunlarını azaltması bir yana, giderek daha da sorunlu hale gelen ülkelerden biri Türkiye'dir. Başkalarına o telkinleri yaparken, kendi ülkesindeki durumu unutmamalıdır.


Kaldı ki, Türkiye'de kimseye telkinde, çağrıda bulunma zahmetine katlanmasına da gerek yok. 'Özgürlüklere, demokrasiye, adalete', kendi iktidarının koyduğu engelleri kaldırmaya razı olsa, yeterlidir.
"