KİTAPLIK

Bartın basınının tarihi kitaplaştırıldı

Araştırmacı Yazar Çetin Asma 4. kitabını çıkarmanın mutluluğunu yaşıyor.

Bartın basınının tarihi kitaplaştırıldı
GAZETECİLER.COM - Bartın'ın 88 yıllık basın tarihi, kitaplaştırıldı. Araştırmacı-Yazar Çetin Asma tarafından hazırlanan "Bartın'da Yerel Basın" isimli kitap Bartın Belediyesi'nce bastırıldı.

Bartın Belediyesi Kültür Yayınları kapsamında hazırlanan 304 sayfalık kitapta 1924'den 2012'ye yerel basın tarihi yer alıyor. Kitabın önsözünde bu kitabın basın tarihine ışık tuttuğunu belirten Belediye Başkanı Cemal Akın, "Türkiye'nin yayın hayatını sürdüren en eski gazeteleri arasında ilk sıralarda yer alan Bartın Gazetesi'nden günümüze Bartın'da kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı çok sayıda gazete, dergi yayınlanmış, yine çok sayıda basın çalışanı yerel yayın organlarında emek vermiştir. Çetin Asma'nın hazırladığı bu kitap sadece Bartın'ın basın tarihinin bir araya toplanmasının ötesinde, Türkiye'nin de basın tarihine ışık tutacak niteliktedir. Kamuoyunu bilgilendirme yolunda geçmişten günümüze büyük özveriler ile çalışan basın mensuplarımız da bu kitap ile yâd edilmekte, emeklerinin karşılığını hiçbir zaman tam olarak alamayan basın emektarı dostlarımıza bu kitap, bir vefa borcu, bir armağan olarak sunulmaktadır. Gayreti ve ihtimamlı çalışmasından dolayı Çetin Asma'ya teşekkürlerimi sunar, kitabın Bartın'ımıza hayırlı olmasını dilerim." dedi.

BASIN HER GÜN TARİH YAZAR

Tarihe olan düşkünlüğü ile bilinen ve Yerel Televizyonlar Birliği'nce 2001 yılında 'Bartın Halk Kahramanı' seçilerek kültürel alanda yaptığı çalışmalardan dolayı ödüllendirilen Araştırmacı Yazar Çetin Asma 4. kitabını çıkarmanın mutluluğunu yaşıyor. Yerel ve ulusal basını konu alan, tarihi, kültürel ve arşivsel içeriğe sahip konularda şimdiye kadar 22 sergi açan Çetin Asma, 88 yıla ışık tutacak kitabının önsözünde basının her gün tarih yazdığını vurguladı. Asma, kitabının önsözünde şu ifadelere yer verdi: "Ulusal ve yerel basın her gün tarih yazar. Gazetelerde çıkan yazılar, bir bölge ve ülkenin adeta geleceğe ışık tutan belgeleridir. Gazeteler zaman içerisinde tarih yazacaklara kaynaktır. Bartın basın tarihi Türkiye coğrafyasında çok önemli bir yere sahiptir. 6 Eylül 1924'de yayınlanmaya başlanan "Bartın Gazetesi" günümüzde yayın hayatını sürdüren Anadolu'da en eski gazetelerdendir. Bartın Belediyesi Kültür Yayınları olarak hazırlanan kitapla gelecek kuşaklara Bartın ilimizin aziz hatırasından bir demet sunmuş oluyoruz."

İLKOKUL MEZUNU YAZAR, 'HALK KAHRAMANI' ÖDÜLÜ SAHİBİ

Araştırmacı Yazar Çetin Asma 1955 yılında Bartın'da doğdu. Bartın Cumhuriyet İlkokulu'ndan mezun oldu. 24 yıl Amasra Taş Kömürleri İşletmeleri'nde çalıştıktan sonra emekli oldu. 1967 yılından bugüne yazınsal ve etnografik eserlerden koleksiyon oluşturmakta, birikimlerini çeşitli etkinliklerde sergilemektedir. Yerel Televizyonlar Birliği'nce Bartın Halk Kahramanı seçilerek kültürel alanda yaptığı çalışmalardan dolayı ödüllendirildi. Türkiye'de 100 kişiye verilen Halk Kahramanı Ödülü'nü Aralık 2001 tarihinde aldı.
Bartın ve tarih sevdalısı Yazar Çetin Asma, sırasıyla Bartın Su Tarihçesi ve Çeşmeler, Bartın'da Fotoğraflar ve Milli Bayramlar, Bartın'da Tarihe Yolculuk isimli 3 kitabın ardından Bartın'da Yerel Basın isimli 4. kitabını çıkardı.

ÇOK OKUNANLAR