MEDYA KÖŞESİ

Barlas'tan köşe yazarlığı çeşitlemeleri...

Mehmet Barlas, Peyami Safa'dan yaptığı alıntılarla "Köşe yazarlığı denilen meslek üzerine çeşitlemeler..." yaptı...

Barlas'tan köşe yazarlığı çeşitlemeleri...
GAZETECİLER.COM
Ahmet Altan'ın başlattığı köşe yazarları ne işe yarar? tartışmasına Sabah yazarı Mehmet Barlas da dahil oldu. İktidara alternatif bie muhalefet olmadığı için bu boşluğu köşe yazarlarının doldurmaya çalıştığını belirten Barlas, muhalif köşe yazarlarını eleştirdi.

"Piyango bileti almadan büyük ikramiyenin kendisine çıkmasını bekleyen Temel gibi, siyasete girmeden kendilerini Başbakanların rakibi olarak görenlerimiz oldukça fazla." diyen Barlas, Peyami Safa'dan yaptığı alıntılarla "Köşe yazarlığı denilen meslek üzerine çeşitlemeler..." yaptı...

İşte Barlas'ın yazısındaki ilgili bölüm:

İktidara alternatif olacak güçte bir muhalif parti olmadığı için, gazetelerdeki köşe yazarlarından bazıları kendilerini bu boşluğu doldurmaya adamış durumdalar.
Bu arada bazılarımız da "Köşe yazarlığı dünyanın en kolay işidir" benzeri yorumlar yaparken, iktidara alternatif olmak üzerinde mesleklerini sürdürüyorlar.
Piyango bileti almadan büyük ikramiyenin kendisine çıkmasını bekleyen Temel gibi, siyasete girmeden kendilerini Başbakanların rakibi olarak görenlerimiz oldukça fazla.
Aslında her mesleğin olduğu gibi köşe yazarlığının da kolay ve zor yanları vardır.
Örneğin her dönemde iktidarda kim varsa ona çatıp aşağılamak, yazarı "İlkeli" yapar.
Daha sonra o dönemde sergilediğiniz ayıplardan ve haksızlıklardan pişmanlık da duyabilirsiniz.

Büyük pişmanlıklar

Buna örnek Turgut Özal'ı sağlığında yerden yere vuranlardan bazılarının, onu kaybettikten sonra "Özal gibisi gelmedi" veya "Özal Türkiye'ye çağ atlattı" içerikli övgüler yazmaları değil midir?
Ama geçmişteki yanılgılarınızı, yeni dönemde kim iktidar olduysa onu haklı haksız yerden yere vurarak unutturabilir ve "İlkelilik"inizi koruyabilirsiniz.
Hiç unutulmaması gereken gerçek, köşe yazarlığının ilgi alanında siyaset dışındaki dünyanın da var olması gerektiğidir.
Yıllar önce bu köşede, "Yedigün" dergisinde, 29 Ağustos 1939'da, Server Bedi (Peyami Safa) tarafından yazılan "Muharrirlikte nasıl tutunabilirsiniz" başlıklı yazıdan alıntılar yapmıştım. Bu yazı medyakronik'te, 15 Nisan 2002'de Feza Kürkçüoğlu tarafından arşivlerden çıkartılıp, yeniden yayınlanmıştı.

Yazının devamı için
ÇOK OKUNANLAR