MEDYA KÖŞESİ

Barış bu medyaya rağmen gelecek!

Bu savaşın derhal bitmesi, hiç kimsenin ölmemesi için adımların atılması kadar savaşa değil, barışa hizmet eden bir medya da talep ediliyor...

Barış bu medyaya rağmen gelecek!
GAZETECİLER.COM - "Barış bir gün bu ülkeye de gelecek ama bu medyaya rağmen gelecek!" Bu sert cümleler Taraf gazetesinin medya eleştirileri ile dikkat çeken yazarı Alper Görmüş'e ait. Görmüş yazısında çeşitli örnekler vererek birkaç gazete dışında medyanın barış için hiç çaba sarfetmediğini ileri sürdü.

Annabel McGoldrick ve Jake Lynch'in, 17 maddelik “Barış Gazeteciliği” kılavuzlarının birinci maddesini hatırlatan ve bir savaşın taraflarını homojenmiş gibi göstermenin yanlışlığına dikkat çeken Görmüş, kılavuzdan şu cümleleri alıntıladı:

“Bir çatışmayı sadece iki tarafın çatışması gibi göstermekten kaçının. (...)Barış yanlısı bir gazetecinin yapması gereken, iki tarafı farklı amaçlar peşinde koşan pek çok küçük gruba ayırarak, yaratıcı çözümlere kapı aralamaktır.”

Ardından aynı haberin farklı gazetelerde nasıl farklı hallere geldiğini sergileyen Görmüş, medyayı da şöyle eleştirdi:

Şimdi bu nedir? Bu, basbayağı çatışma gazeteciliğidir.

“Karşı taraf”
tan gelen bu ölçüde bir “heterojen” çıkışı bilerek, isteyerek görmemek, ancak savaşın sürmesini isteyenlerin tavrı olabilir.

Ben bu yazıyı yazarken birkaç internet sitesinde benzer bir habere rastladım. Haber, Güneydoğu’da faaliyet gösteren 11 kadın örgütünün, “bu savaşın derhal bitmesini, hiç kimsenin ölmemesi için adımların atılmasını, ayrıca savaşa değil, barış ortamına hizmet eden bir medya talebini” içeren bildirisine ilişkindi.

Hiç kuşkum yok ki, ertesi günkü gazetelerde bu haberi de görmeyeceğiz.

Barış bir gün bu ülkeye de gelecek ama bu medyaya rağmen gelecek!