MEDYA KÖŞESİ

Bardakçı'dan Taraf'a seks kitabı yanıtı

Bardakçı'nın Osmanlı'da Seks kitabı ile Başbakan Erdoğan'a yüklenen Taraf'a kitabın yazarı "onlar hayal ürünü" diye yanıt verdi ama...

Bardakçı'dan Taraf'a seks kitabı yanıtı
GAZETECİLER.COM - 25 sene önce yazdığı "Osmanlı'da Seks" isimli kitabı, Taraf Gazetesi'nin manşetinde Muhteşem Yüzyıl tartışmalarına dahil edilen Murat Bardakçı, bugün köşesinden o tartışmalara dahil oldu.
GAZETECİLER.COM DİYOR Kİ...
Bardakçı'nın yazısını okuyunca doğrusu ya ne diyeceğimizi pek de bilemedik.

Kararsızlığımızın sebebi, Bardakçı'nın 25 yıl önce yazdığı kitabın içeriğinin gerçek değil kurmaca olmasını itiraf etmesinden kaynaklanmıyor.

Kitabının içeriğinin "kurmaca, yani hayal ürünü" olduğunu ısrarla vurgulayan Bardakçı, yazısında o içerikten söz ederken "asırlar önce yaşanmış olan birkaç tarihî olay", "gerçek kaynaklara dayanan birkaç hadise", "devlet arşivinde belgeleri bulunan eski birkaç skandal" gibi cümleler de kuruyor.

Bu cümleler yazılanların "gerçek" olduğunu vurgulayan cümleler. Halbuki Bardakçı bu cümleleri kitabının "hayal ürünü" olduğunu vurgulamak için söylüyor.

Gel de çık şimdi işin içinden.  Acaba Bardakçı televizyon kanalında edindiği "herkesi azarlayan ve çok şey bilen adam" imajının 25 yıl önce yazdığı ve "asırlar önce yaşanmış olan birkaç tarihî olay"ı anlattığı Osmanlı'da Seks kitabının içeriği ortaya çıkınca yitiririm diye mi böyle yazıyor... Doğrusu ya merak ettik.

Başbakan Erdoğan'ın Muhteşem Yüzyıl dizisinden bahsedip "Bizim ecdadımız" diye söz ettiği Kanuni Sultan Süleyman'ın haremdeki hayatını eleştmesinin ardından Pazar günü Taraf gazetesi "Ecdadımız attan inince..." başlıklı bir haber hazırlamıştı.

"ECDADIMIZ AT SIRTINDAN İNİNCE"

Gazetenin sürmanşetinden verdiği haberde, Habertürk yazarı Murat Bardakçı'nın "Osmanlı'da Seks" isimli kitabından örnekler ile "Ecdadımızın at sırtında olmadığı zamanlarda, Muhteşem Yüzyıl dizisinde asla göremeyeceğimiz türden faaliyetler içinde bulunuyordu" denilmişti. 

Osmanlı sarayı ve halk arasında eşcinsellik, oğlancılık, lezbiyenlik gibi cinsel sapmalardan örnekler verilen habere bugün Bardakçı yanıt verdi.

"Osmanlı'da Seks" kitabının 1986 yılında Milliyet gazetesinde dizi olarak yayınlandığını, Gazeteciler Cemiyeti'nin "İnceleme" ödülünü aldığını, Attilâ İlhan'ın da "Bu konuda şimdiye kadar kimse çalışmadı, şunu yayınlasan çok iyi olur" demesi üzerine kitap olarak yayınlandığını anlatan Bardakçı, kendi yazdıkları için çarpıcı bir de yorum yaptı.

OLAY DEĞİL, KURMACA!

Bardakçı, "rahatça yazabilirim: "Osmanlı'da Seks"in temeli"Osmanlı'nın cinsel hayatı" yahut padişahın, sarayın veya halkın cinsel eğilimleri değil, "Osmanlı döneminde kaleme alınmış hayalî cinsel metinler"dir." diyerek kitabında anlattıklarının kurmaca olduğunu ileri sürdü.

Kitabındaki metinlerin bir kısmını "asırlar önce yaşanmış olan birkaç tarihî olay", "Ahmed Refik ile Reşad Ekrem'in daha önce yayınladıkları gerçek kaynaklara dayanan birkaç hadise", "devlet arşivinde belgeleri bulunan eski birkaç skandal" diye anlatan Bardakçı Taraf gazetesinin kitabından alıntı yaparken "cinsellik temasına dayanan geleneksel fantazi edebiyatımızın örnekleri olan metinleri" gerçek olaylardan sözeden bir kaynak zannedip habere taşıdığını ileri sürdü.

Resim BulunmamaktadırİYİ BİR GAZETECİLİK AMA...

Kitabında bahsedilen ve Taraf'ın manşetine taşıdığı "olaylar gerçek hayatta da yaşanmış olabilir mi?" sorusuna  ise "Bilmiyoruz, zira bu hadiseler gerçek bile olsa, tamamı özel hayatla ilgilidir.(...) Harem'de nelerin nasıl yaşandığını, hiç kimse bilmez! (...) ortaya çıkmaları imkânsızdır, çünki harem herşeyi ile özel hayattır ve şark toplumlarında özel hayat tamamen gizlidir!" diyen Bardakçı, Taraf'ın haberini ise iyi bir gazetecilik diye yorumladı.

 

Murat Bardakçı'nın yazısının tamamını gazetesinden okuyabilirsiniz.