MEDYA KÖŞESİ

Baransu'dan Altaylı'ya 'adam' yanıtı

Baransu "Gülmeyin hemen" dedi ve ekledi: "Sonunda bunu da gördük. Türk borsasının düşüş nedeni de benmişim"

Baransu'dan Altaylı'ya 'adam' yanıtı

GAZETECİLER.COM - "Sonunda bunu da gördük. Türk borsasının düşüş nedeni de benmişim"

Mehmet Baransu, Taraf gazetesindeki köşesinde "Gülmeyin hemen..." dedi ve imzasının bulunduğu bir haber yüzünden Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın kendisiyle ilgili yazdığı o iddiaya yanıt verdi. 

İşte Baransu'nun yazısından çarpıcı bir bölüm: 

HABERTÜRK ÖZGÜRLÜĞÜNÜ YİTİRDİ

"Eski gazetesi Hürriyet, “Türkiye Türklerindir” sloganıyla çıkıyordu.Habertürk ise “Gücü özgürlüğünde” sloganıyla.

Gerçekten özgür bir platformdu Habertürk. Televizyonuyla, gazetesiyle, internet sitesiyle...

Ancak altı ay önce bu büyü bozuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Turgay Ciner’in kapalı kapılar ardından buluşmasıyla, hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Buluşmada konuşulanlar başka bir yazı konusu. Detayları sizlerle daha sonra paylaşırım.

Bu buluşmanın ardından iktidar Habertürk’ün başına Erdoğan’ın Fatih’ten hocası olan kişinin oğlunu atadı.Fatih Saraç’ın göreve başlamasıyla “gücü özgürlüğünde” olan medya, iktidarın yayın organı durumuna geldi.

ALTAYLI BİLMEDİĞİNİ SÖYLEDİĞİ KONUDA YAZDI 

DenemeGelelim asıl konumuza. Fatih Altaylı önceki günkü yazısında bilmediğini söylediği bir alanla ilgili yazı yazdı. Borsadaki düşüşlerle ilgili “ekonomi servisinden ve borsayla yakından ilgilenen sözüne güvenilir tanıdıklardan bilgi aldı”.

Ve düşüşün nedenini, Bülent Arınç’ın istifa ettiği haberimle ilişkilendirdi.

Fatih Altaylı da kamuoyu da bilir. Belgeli konuşmaya özen gösteririm. Rakamlara, belgelere bakarım. Gerçek buralarda gizlidir. Öyle borsadan anlamanıza da fazla gerek yok.

DÜNYANIN HER YERİNDE BORSA DÜŞÜŞTE 

Şimdi sizlere bir tablo sunacağım. Dünya borsalarının ve paranın, günlük, haftalık, aylık ve yıllık seyrini gösteren tablo bu. Devletin gizli kasalarından alınmış bilgi ve belge de değil. Dünya kamuoyuna açık, bir tık’la ulaşacağınız bilgiler. Fatih Altaylı’nın ekonomi servisi ve güvenilir elemanlarının bir türlü ulaşamadığı tablo bu.

Deneme 

Tabloda dünya borsalarının bir yıllık, aylık ve geçen haftaki düşüş göstergeleri var. Altaylı’nın yazdığı yazının çıktığı günkü haftalık ve aylık düşüş oranlarını vereyim. İlk rakamlar haftalık, ikinci rakamlar ise aylık düşüşler. (...)

Tabloda dünya borsalarının son bir aydır düşüşte olduğu görülüyor. (...)

GELELİM BU DÜŞÜŞÜN NEDENİNE

Gelelim bu düşüşün nedenine.
 Türkiye borsası son birkaç yılda gelişmekte olan ülkelerin borsaları stabil devam ederken, yüzde 90’lara varan pirim yaptı. Amerika’dan dünyaya dağılan paranın büyük bir bölümü bizim borsaya girdi.

Amerika-FED, ayağını frenden çekmeye, dünyaya saçtığı paranın yönünü değiştirip, tekrar ülkesine çevirmeye karar verdi. Borsalardan paralar çekilmeye başladı. Türkiye dünyada en çok para girdisi olan ülke olduğu için dünya borsalarından yüzde 5 daha fazla düşüş yaşadık.

Tablonun yıllık bölümüne bakarsanız, Türkiye’nin halen 20.95 artıda olduğunu görürsünüz.


Baransu'nun "Sen 'Adam' Olmazsın" başlığı ile Altaylı'nın "Ne Zaman Adam Oluruz?" köşesine göndermede bulunduğu yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.