MEDYA KÖŞESİ

Bağımsız habercilere destek zamanı

Sevim Gözay, cep telefonu üzerinden mobil uygulamaya geçmeye hazırlanan habercilik hareketi 140journos'a destek çağrısında bulundu.

Bağımsız habercilere destek zamanı

Akşam yazarı Sevim Gözay, cep telefonu üzerinden mobil uygulamaya geçmeye hazırlanan bağımsız-tarafsız-sivil habercilik hareketi 140journos'a destek çağrısında bulundu.

İşte Vatandaş haberciliğine destek zamanı başlıklı o yazıdan çarpıcı bir bölüm:

Bağımsız-tarafsız-sivil habercilik hareketi 140journos'tan söz ettim zaman zaman sizlere. Twitter ortamında türeyen en anlamlı ve etkili Türkçe oluşumlardan biri kendileri. Geleneksel, ana akım medyanın kadrajı dışında kalan yerlere anında erişip, tüm sesleri canlı 'duyurmayı', olan biteni olduğu gibi 'aktarmayı' ilke edinen 140journos, bir twitter hesabı olarak misyonunu yerine getirirken... Şimdilerde, mobil uygulama ile cep telefonları üzerinden erişilebilir hale gelme yolundalar... Bu maliyetli bir uygulama elbette. Ve onlar, herhangi bir sermaye sahibiyle el sıkışmak yerine; ait oldukları yenidünyaya uygun bir yol seçtiler ve 'kitlesel fonlama' modeline başvurdular. Çünkü tam bağımsız girişimciliğin Türkçesi artık, 'kitlesel fonlama'...

KİTLESEL FONLAMA DA NE?

Dünyada -ve artık Türkiye'de- çok çeşitli bağımsız girişim/proje hakkında İnternet üzerinden kitlesel fonlama kampanyaları açılabiliyor. Yasal olarak buna aracılık eden siteler var. Alternatif projelerin hayat bulması, tutkuyla kurulan hayallerin gerçek olması mümkün hale gelebiliyor bu yolla. Geleneksel 'sponsorlar'ın yerini 'bağışçılar' alıyor ve aslında herkes (hepimiz) potansiyel birer bağışçı(yız) bu sistemde. Çok küçük (simgesel) meblağlardan hatırı sayılır miktarlara kadar bağış yapmak mümkün.

KAMPANYADA SON 20 GÜN

140journos'a dönersek; 'Biayda.com' sitesinde açılan kampanyaya katılarak yeni nesil haberciliğe destek verebilir, 'vatandaş haberciliği' hareketinin bir ucundan da siz tutabilirsiniz. 140journos Mobil Uygulama yazılımı için belirlenen hedef 20 bin TL. Kredi kartıyla bağışta bulunabiliyorsunuz. Bağışlar 10 TL'den başlıyor ve bağışçıları çeşitli ödüller bekliyor. Kritik olan şu ki; bağış miktarı gibi günler de limitli bu sistemde. Biayda.com'dan inceleyin ve kararınızı verin derim, sayın vatandaş. Bağışlanacak paranın neye/nereye harcanacağı hakkındaki tüm detay ve koşullar mevcut.

PEKİ AMA KİM BUNLAR?

Adını ilk kez duyanlar için söylemem gerekir ki,'140journos'; Yaratıcı Fikirler Enstitüsü'nün (@enstitu) organize ettiği gönüllülük projelerinden biri. Bahçeşehir Üniversitesi çatısı altında bir araya gelen Enstitü üyeleri, birçok alandan üniversite öğrencileri. Yenidünya, insan sermayesi ve toplumsal kültür-sanat refleksleri hakkında yüksek farkındalığa sahip birkaç iyi adam aslında onlar. 140journos'un topladığı beğeni ve talep doğrultusunda çıtayı bir üste taşıma hedefindeler şu sıra... Omuz verecek, sahip çıkacak tüm vatandaşlara duyurulur.

(Kampanyanın tam linki: https://www.biayda.com/140journos/proje/1/140journos-Vatandas-Haberciligi-Mobil-Uygulamasi)

ÇOK OKUNANLAR