KİTAPLIK

'Az gittik uz gittik ama bir yere varamadık'

Medya Mahallesi’ne konuk olan Cumhuriyet yazarı Sönmez, son kitabını ve Kürt sorununun ekonomi politiğini anlattı!

'Az gittik uz gittik ama bir yere varamadık'
GAZETECİLER.COM - CNN Türk'te Ayşenur Arslan'ın hazırlayıp sunduğu Medya Mahallesi’nin bugünkü konuğu Cumhuriyet yazarı Mustafa Sönmez son kitabı Kürt Sorunu ve Demokratik Özerklik ile Kürt sorununun ekonomi politiğini anlattı.

Mustafa Sönmez programda Arslan'ın "Kürt Sorununda bir yere geldik mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

KÜRT SORUNU TÜRKİYENİN AŞİL TOPUĞU

"Kürt sorunu türkiye'nin aşil topuğu. Bu sorun çözülmediği sürece Türkiye istikrara kavuşamayacak. Bu ortada. Herkes de kabul eder bunu ama iş çözüme gelince yan çizilir. 30 yıllık çatışmalı sürecin sonunda eskiden tedirgin olarak söylenen Kürt sözcüğü söylenebilir oldu. Eşitsizlikleri, mağduriyetleri söyleyeilir hale geldik ama az gidip uz gidip bir yere varabilmiş değiliz. Müzakere konuşma imkanı varken, çok çabuk vazgeçip sopayı elimize alıyoruz. KCK operasyonlarında 7000 civarında insan tutuklu var."

Arslan'ın "Kürtler ile Türkler arasında duygusal uzaklaşma var mı?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

ET VE TIRNAK DOĞRU BİR BENZETME

"Zaman zaman biz bunu bir linç kültürü olarak görüyoruz. Et ve tırnak yanlış bir benzetme değil. Bunu görüyoruz ama tersini de görüyoruz. Van depreminde herkesin yüreği kabardı. Olabildiği kadar yardıma koştu. uludere herkesin yüreğini yaktı. Yüzde 40'ı Kürtlerin Batı'da yaşıyor. Böyle bir gerçeklik ile karşı karşıyayken hiç bir şekilde ayrışmaya gitme şansımız yok. Bu gerçeklik ile yaşayacağız. Ama bunu barış düzeyine çekmemiz lazım."





ÇOK OKUNANLAR