MEDYA KÖŞESİ

Aydın Doğan'ın başı ABD'de de dertte

Aydın Doğan'ın başı şimdi de Amerika'daki komisyon davasından derde girdi...

Aydın Doğan'ın başı ABD'de de dertte

4 milyar dolar gibi, neredeyse tüm servetine eşit bir vergi cezası ile boğuşan Aydın Doğan, şimdi de yaptığı bir hisse alımı nedeniyle, Amerika'daki bir komisyon davasında, davanın dolaylı taraflarından biri oldu.

Olay, Aydın Doğan'a ait Petrol Ofisi'nin (PO) Karadeniz kıyılarındaki Güney Akçokaca doğalgaz üretim sahalarına ilişkin Amerikan şirketi Toreador'dan bu yılın başlarında aldığı yüzde 26.75′lik hisse ile başladı.

Bu alışveriş bitti, PO parayı verip hisseleri aldı ama, bu satışla ilgili olarak, ABD'de ilginç bir dava başladı. Dava'nın iki tarafı var.

Hakkında dava açılan firma Aydın Doğan'a doğalgaz alanında hisse satan Toreador firması.

Toreador'a dava açan firma ise çok enterasan: Scowcroft Grup

Peki bu Scowcroft Grup'un sahibi kim ? Bu firmanın sahibi Brent Scowcroft ilginç bir portre. Brent Scowcroft, bir dönem baba George Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevinde bulundu. Bir başka özelliği ise, Türk Amerikan Konseyi'nin (ATC) Yönetim Kurulu Başkanı olması.

Bu firma ne iş yapar derseniz, lobicilik yapıyor. Yani iş takipciliği yapıyor. Amerikada bu tür firmalarda daima eski siyasetçiler çalışır.

Davanın dayanağı, 7 aralık 2007 tarihinde, taraflar arasında imzalanan bir sözleşme....

Toreador firması ile Brent Scowcroft , bu hisse satışından önce bir danışmanlık hizmeti sözleşmesi imzalar. Anlaşmanın özü çok basittir. Eğer bu satış olursa, Trador firması, Brent Scowcroft'a satış bedelinin % 1,5'u oranında danışmanlık hizmeti ödeyecektir.

Peki verilen danışmanlık hizmeti ne ?

İşte, işin ilginç yanı burada başlıyor. Verilecek danışmanlık hizmetlerinden biri, ingilizce olarak, şu şekilde ifade edilir:

“ Obtaining necessary Turkish Govertment approvals for the SASB transaction and ensuring the Turkish Ministry of Energy's of the SASB Transaction and the rapid governmantal approval...”

Yani işin Türkçe meali, bu lobici Brent Scowcroft, bu satışın hükümet ve enerji bakanlığı tarafından hızlı ve sorunsuz bir şekilde, tereyağından kıl çeker şekilde onaylanmasını sağlayacak lobi hizmeti verecektir.

Brent Scowcroft, bu satış gerçekleşirse satış üzerinden % 1,5 komisyon alacaktır.

Ve satış 9 mart 2008 tarihinde gerçekleşir. PO, 55 milyon dolar ödeyerek, Toreador firmasının Güney Akçokoca Doğalgaz Alanlarının % 26.75'ini satın alır.

Ancak bu satış sonrası, Brent Scowcroft tüm girişimlerine karşılık, hakkı olan % 1,5 komisyonun karşılığı olan 875.000 dolarını bir türlü alamayınca, mahkemenin yolunu tutar. Dava Washington DC'de sürüyor. (medyakafe.com)

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar