MEDYA KÖŞESİ

Avusturya üzerinden medya patronlarına vurdu!

Erdal Şafak Sabah'taki köşesinde Avusturya medyası üzerinden Türkiye'deki medya patronlarına gönderme yaptı.

Avusturya üzerinden medya patronlarına vurdu!

Sabah Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, geçenlerde yaşamını yitiren Avusturyalı medya patronu için ilginç bir yazı kaleme aldı. Türkiye'deki medya patronlarına Avusturya medyası üzerinden gönderme yaptı.

"17 Haziran'da, yani 4 gün önce Viyana'da 89 yaşındaki bir adam hayata gözlerini yumdu. Haberi Avrupa gazeteleri ağız birliği etmiş gibi benzer başlıklarla verdi: "Avusturya'nın gizli patronu öldü..." ya da "Hükümetler kurup deviren adam öldü..."
O yaşlı adam Hans Dichand'dı. Avusturya'nın medya imparatoru. "

8,5 milyon nüfuslu Avusturya'da 3 milyon okura ulaşan Neu Kronen Zeitung'un gazetesinin ülkesindeki belirleyiciliğini değerlendirdiği yazısında Türkiye'ye de gönderme yapmaktan geri kalmıyor Erdal Şafak.

İşte Şafak'ın yazısından çarpıcı bir bölüm:

"Örneğin 1994'te Avusturya'nın AB'ye katılıp katılmaması referandumunda sonucu Dichand'ın gazetesi belirlemişti. Kamuoyu araştırmalarında "Hayır" eğilimi önde giderken, "Neu Kronen Zeitung" olanca gücü ve ağırlığıyla "Evet" cephesine katılmış ve Avrupa Birliği yanlılarını zafere taşımıştı.

Bir başka örnek: 1999'da aşırı sağcı Jörg Haider'in seçimlerdeki oy patlaması da Dichand'ın marifetiydi. Gazetesine attırdığı ırkçı, yabancı düşmanı manşetlerle seçmenin gözünü korkutmuş ve Haider'in ekmeğine yağ sürmüştü.

Cumhurbaşkanlığına kimin seçileceğinden, hangi partilerin koalisyon yapacağına kadar Avusturya'nın kader tercihlerinde son sözü hep Dichand söylemişti.

Demokrasilerde "Dördüncü güç" olarak sayılan basın veya medya, Avusturya'da Dichand ile birinci güç haline gelmişti.

İyi ki Türkiye'de birinci güçlüğe heveslenen medya patronları yok; değil mi!"

Erdal Şafak'ın yazısının tamamını okuyabilirsiniz.

Yorumlar