RÖPORTAJ

Aslı Aydıntaşbaş: HDP barajı geçemezse Türkiye'nin toprak bütünlüğü...

Seçime 9 gün kaldı, artık oy oranlarından çok koalisyon ihtimali konuşuluyor. Peki, Türkiye koalisyona ne kadar yakın.

Aslı Aydıntaşbaş: HDP barajı geçemezse Türkiye'nin toprak bütünlüğü...

GAZETECİLER.COM - Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş, seçim sonrasına ilişkin değerlendirmelerini internethaber.com'dan Nesrin Yılmaz'a anlattı.

Aydıntaşbaş, HDP'nin seçim barajını aşarak Meclis'e gireceğini ama koalisyon ihtimali yerine AK Parti'nin kılpayı da olsa tek başına iktidar olmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Aydıntaşbaş, HDP'nin barajı geçmemesinin Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tehlikeye sokacağını da sözlerine ekledi.

Oy oranlarını tahmini veren Aydıntaşbaş, HDP'nin yüzde 11,5 alarak Meclis'e gireceğini ifade etti. 

-Anket firmalarından gelen son oy oranlarına da bakıldığında HDP barajı geçiyor, bir koalisyon ihtimalinden söz etmek ne kadar mümkün, siz bu tabloya baktığınızda ne görüyorsunuz?

HDP BARAJI GEÇEMEZSE BU ÜLKEDE NORMALLEŞME OLMAYACAK

Ben HDP'nin barajı geçtiğini görüyorum ve bunun Türkiye'de demokrasi ve siyasetin normalleşmesi açısından çok önemli ve hatta kritik bir nokta olduğunu düşünüyorum. HDP barajı geçmezse bu ülkenin normalleşmesi mümkün olmayacak ama son gördüğüm bütün yoklamalar HDP'nin barajı geçtiği noktasında.

İKTİDAR PARTİSİNİN KIL PAYI DA OLSA HÜKÜMET EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Kıl payı da olsa HDP'nin Meclis'te olması, hem Türkiye'nin bütünlüğünün garantisi olacak hem de siyasete belli bir denge getirecek. Onun ötesinde, koalisyon senaryoları konusunda şunu düşünüyorum; ben Türkiye'nin koalisyonla yönetileceğini düşünmüyorum, tahmin yürütmek gerekirse, iktidar partisinin kıl payı da olasa hükümet edecek çoğunluğu yakalayacağını düşünüyorum. Farklı teoriler ve similasyonlar var ancak güvenoyu alabilecek bir hükümet kurma sayısını bulabilme ihtimalleri bence daha yüksek.

10 YIL ÖNCEYDİ 

Bu bile Türkiye'nin bugünkünden daha normal ve daha istikrarlı bir ülke anlamına gelmesi demektir. Sanılanın aksine tek başına çok güçlü bir şekilde yöneten ve diğerlerine çok da nefes alma ihtimali tanımayan bir Türkiye daha istikrarlı değildir, son üç yıldır hem Türkiye içinde, hem de dış politika adına yaşadıklarımız aslında Türkiye'de istikrar olmadığı bize göstermiştir.

Tek parti yönetimi eşittir ekonomide istikrar dengesi 10 yıl önecisinde reform yapan bir Türkiye'ye aitti. Reform yapamayan, demokratikleşmede gerileyen bir Türkiye'nin ister tek partiyle, ister beş partiyle yönetilmesi, ister Başkanlık sistemi, ister parlamenter sistem, hiçbir şey fark etmez, bu tablo istikrar getirmez.

Haliyle, önemli olan, Türkiye'de reform ve demokratikleşme gündemine geri dönerek daha kapsayıcı ve daha katılımcı bir demokrasi inşa edilmesidir. İstikrarın tek anahtarı da budur.

-HDP barajı geçemezse ne olur?

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TEHLİKEYE GİRER

Bir ülkedeki huzur sadece seçimi kimin kazandığıyla ilgili değildir. Geniş halk kitleleri sistemin dışına itilirlerse ya da sistem tarafından düşman ilan edilirlerse çevremizdeki komşu ülkelerden gördüğümüz gibi, o ülke otomatik olarak bir istikrarsızlık sarmalına sürüklenir. Kendi bölgesinde yüzde 60-65, hatta yüzde 70'e varan bir temsil oranına sahip bir partinin Ankara'da temsil edilmemesi demek, hem bölge halkını sistem dışına itmek demek, hem de gelecek kuşaklar açısından bana göre Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atmaktır.

KÜRT MİLLİYETÇİĞİLİ RÜZGARI HIZ KAZANIR

Çünkü eğer HDP Ankara'dan dışlanırsa, özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki gençler Türkiye içinde birlikte yaşama inançlarını kaybedecektir, hiç ummadığımız bir şekilde Kürt milliyetçilik rüzgarları hız kazanacaktır, hiç düşünmediğimiz şekilde Cizre'de, Şırnak'ta, Hakkari'de, Diyarbakır'daki gençler "o zaman kendi parlamentomuzu kuralım" diye homurdanmaya başlayacaktır. Ben bunun olmasını istemem, Türkiye'de hepimiz Kürtler ve Türkler olarak bir arada yaşamak istiyoruz ancak ortada bir kuşak meselesi de var, insanları sistem dışı bırakıp "sen hala sisteme inanmaya devam et" demek bana göre Türkiye'nin bütünlüğünü tehlikeye atmak demektir.

-7 Haziran gecesi için oy oranları tahminizi alabilir miyiz?

HDP YÜZDE 11,5 

AK Parti yüzde 42-43

CHP yüzde 26

MHP yüzde 15-16

HDP yüzde 11,5

-Seçim beyannamelerinden en konuşulan beyanname CHP'ye aiitti, açıklanan oy oranlarında CHP'de beklenen değişikliğin olmamasını neye bağlamak lazım?

CHP BUNU DÖRT YIL ÖNCE YAPMALIYDI 

Çok doğru, ekonomi açısından çok güzel bir yerdeler ama bunu dört yıl önce yapmaları lazımdı, hep dört yıl geriden geliyorlar. CHP'nin beyannamesi, ekonomi proğramları çok ciddi, kayda değer ve doğru istikamette ancak zaman da önemli. Seçmen son iki seçimdir CHP'ye bir anlamda ciddi bir şans verdiğini düşünüyor. CHP seçmeninden HDP'ye gelen stratejik bir oy olmasının nedeni seçmenin CHP'yi beğenmemesi değil, CHP'nin iktidarda bir gedik açacağına inanmamasından dolayı.

ÇOK OKUNANLAR