MEDYA KÖŞESİ

Ana akım medya bu sınavdan çaktı!

Wikileaks'in sızdırdığı bilgiler, bize sosyal medyanın ne kadar güçlü olduğunu göstermesi açısından da önemli. Yoksa işimiz ana-akım medyaya kalsa Wikileaks'in sarsıcı iddilarını wiklemeden geçeceğiz.

Ana akım medya bu sınavdan çaktı!
GAZETECİLER.COM - Birgün yazarı Ümit Alan, "Köşe Vuruşu" isimli köşesinde WikiLeaks belgelerinin yayınlanması ardından Türk medyasının nasıl bir tavır sergilediğini gazete gazete yazdı. İşte Ümit Alan'ın "... medyamızın bu iddialar karşısındaki performansı nasıl? sorusuna verdiği yanıt:

KİM KORKUYOR?

(...)  medyamızın Amiral Gemisi tabir edilen Hürriyet gazetesinin "Artçıları Korkutuyor" manşetiyle çıkması çok manidar. "Wikileaks'in artçıları mı, yoksa hükümetin baskısı mı korkutuyor?" diye sormak gerek. Çünkü Hürriyet gazetesi dünyanın her yerinde manşet olması beklenen o ülkenin siyasi iktidarıyla ilgili yolsuzluk iddialarını görmüyor.

KRAL ÇIPLAK, MEDYA GİYİNİK

(...) Radikal ve Milliyet gazeteleri de "Kral Çıplak" manşetleriyle pişti olarak çıkıyorlar. Haklılar Sam Amca'nın çıplak kaldığı aşikâr. Ama her iki gazetenin de kamuflajlarını çekip bilgilerin bir kısmını gizledikleri de açık. Çünkü onlar da dünyanın her yerinde manşet olması beklenen iddiaları en azından iddia bazında sorgulama cesaretini gösteremiyor.

WIKILEAKS; MİLLİ GURUR VESİLEMİZ

(...) Erdoğan'ın işkolik ve karizmatik olduğuyla ilgili bilgiler öne çıkartılırken, James Jeffrey'in "Türkler kendini Rolls Royce sanıyor" ifadesi, Habertürk tarafından manşete kadar çıkarılıyor. (...) Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya'nın Washington'dan bildirdiği Akşam gazetesi de diğer pek çok muadili gibi Amerika'nın Türkiye'den özür dilemesini göğsümüzü kabartan bir gelişme olarak duyuruyor.

PEKİ KİMLER GÖRDÜ?

Hiç kuşkusuz Wikileaks olayının sürprizini Taraf gazetesi yaptı. (...) Taraf gazetesi Başbakan Erdoğan'ın İsviçre'deki gizli hesaplarıyla ilgili iddiaları manşete, Abdülkadir Aksu ile ilgili iddiaları manşet altına taşıyor. BirGün ve Evrensel kendilerinden bekleneceği üzere iddiaları manşetten görürken, Sözcü kendine has popülist üslubuyla konuya yaklaşmayı ihmal etmiyor.

YANDAŞ MEDYA OUT, SIRDAŞ MEDYA IN

Wikileaks sızıntısı, aslında medyamızın yandaş ve karşıt diye ayrılmadığını, yandaş ve sırdaş olarak ayrıldığını göstermek açısından şahane bir sınav oldu. Ve ana-akım medya bu sınavdan çaktı. (...) Wikileaks'in sızdırdığı bilgiler, bize sosyal medyanın ne kadar güçlü olduğunu göstermesi açısından da önemli. Yoksa işimiz ana-akım medyaya kalsa Wikileaks'in sarsıcı iddilarını wiklemeden geçeceğiz.

Ümit Alan'ın yazısının tamamınıokuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR