MEDYA KÖŞESİ

AMK faciası Ayşe Arman'ın da asabını bozdu!

AMK faciası kadınlardan büyük tepki almaya devam ediyor. Ayşe Arman da konuya tepkisiz kalmazken boykot kampanyası düzenleyen MEDİZ'la konuştu...

AMK faciası Ayşe Arman'ın da asabını bozdu!
GAZETECİLER.COM
Sözcü gazetesinin spor gazetesi AMK'ya dönük tepkiler devam ediyor. Hürriyet yazarı Ayşe Arman "tek kelimeyle iğrenç" diyerek gazetenin adını yerden yere vururken Sözcü'yü de eleştirdi.

"TEK KELİMEYLE İĞRENÇ, YARATICI DA OLMUYOR"

Kadınların Medya İzleme Grubu koordinatörü Melek Özman'la konuşan Arman, boykot kampanyasına tam destek verdiğini duyurdu. Ama röportaja geçmeden önce Ayşe Arman'ın AMK için neler düşündüğünü not edelim:

"AMK isminde bir gazete... Tek kelimeyle iğrenç Yaratıcı da olmuyor!İktidar eleştirisi de olmuyor! Kadın düşmanlığı üzerinden herhangi bir şey yapmak, hele muhalefet yaptığını iddia etmek hangi akla hizmet? Ben de Kadınların Medya İzleme Grubu'nun (MEDİZ) başlattığı bu boykota katılıyorum."

İşte Ayşe Arman'ın Melek Özman'la yaptığı röportaj:

Sözcü Gazetesi tarafından çıkarılan AMK gazetesini boykot ediyorsunuz. Neden? Gerekçeniz ne?
Çok açık. Gazeteye verdikleri isme bakar mısınız? "Yok öyle değildi, böyleydi" diyorlar. Yemezler! Bu ismin ne ifade ettiği çok belli. Bu küfrü, gazetenin ismi yaparak kadınlara karşı alenen suç işliyorlar. Sessiz kalmak mümkün değil. Biz de gazetenin ismi değişmedikçe, AMK gazetesini boykot ediyoruz. Kadın-erkek herkesi, bu gazeteyi satın almamaya, satmamaya, satanları uyarmaya, bu gazeteyi satan bayi ve dükkânlardan alışveriş etmemeye çağırıyoruz. Mesele, şiddetin ve fanatizmin meşrulaştırılmaması...

Sizi anlıyorum. Ve hak veriyorum. Ama gerçekten engelleyebileceğinizi düşünüyor musunuz? Bu, nihayetinde bir erkek gazetesi. Erkekler de bu küfürleri çok sık kullanı yorlar. Bu gazeteyi alanlar da kadınlar değil. Boykot kararınız işe yarayabilecek mi?
Bakın, başka başvurularda da bulunuyoruz. Basın Konseyi mesela. Bu küfürler, stadyumda edildiğinde ceza veriliyor erkeklere. Sonuçta suç olan bir şey yapıyorlar. Biz üstüne gitmeye devam edeceğiz. Tabii ki satılmasını engelleyemeyiz. Belki boykotumuz tirajı bile etkileyemeyecektir. Ama ses, sestir. Sesimizi çıkarmamız, itirazımızı yapmamız gerekiyor.
Kadınların bundan hoşlanmadığını başka nasıl anlayacaklar ki? Siz adı böyle olan bir gazetede yazar mıydınız? Çalışır mıydınız? Biz asıl desteği "içeriden" destek bekliyoruz, Sözcü gazetesinden de olabilir...

Bekir Coşkun, Uğur Dündar, Emin Çölaşan'dan destek istemeyi düşündünüz mü?
Elbette. Saydığınız gazetecilerin bu küfür anlamındaki ismin gazeteye verilmemesi gerektiğini düşünecek kadar iyi gazeteciler olduklarına inanmak istiyoruz. Aynca onlar ne düşünüyor, bununla bir etik sorunları yok mu çok merak ediyoruz.

Peki Twitter'da da "AMK" çok sık kullanılıyor. Hatta kullanan kadınlar da var...
Doğru, çok üzülüyoruz. Bütün klişeler, belden aşağı espriler kadın bedeniyle ilgili. Türkiye'de cinsiyetçi olmayan mizaha hiç tanık oldunuz mu?
Kadınlar, cinsel organlarından kadınsılıklarına kadar mizahın konusudur.
Cinsiyetçi olmayan bir mizah yok. Ve ne yazık ki, bunlara kadınlar da gülüyor. Sosyal medyaya gelince daha çok denetimsiz bir alan ve maalesef kadınlar da bu erkek egemen klişeleri tekrarlıyorlar, kullanıyorlar. Kullanmamalarını diliyorum.

Twitter'ı boykot etmeyi neden düşünüyorsunuz?
İlk defa böyle bir boykot çağrısı yapıyoruz. Aslına bakarsanız, biz bir gazeteyi de boykot etmek istemezdik, çünkü önemli bir iletişim aracı. Ama başka çaremiz kalmadı. Bu gazetenin adı ve yaptığı şey, yenilir yutulur gibi değil. Üstelik de bunu, iktidar eleştirisi adı altında yapıyorlarmış...

Nasıl yani?
AKP'ye gönderme olduğunu söylüyorlar ve "Aman kızmayın asıl derdimiz kadınlar siz değilsiniz!" . diyorlar. Ne adına yapılırsa yapılsın sevimli bulacağımız bir şey değil.  Çok feci.
 
"Kadınların Medya İzleme Grubu" nedir ve sizin göreviniz nedir?
23 kadın örgütü bir araya geldik, gönüllülerden oluşan bir medya izleme grubu kurduk: MEDİZ. Bu networkün içinde sadece feministler yok, kadın gazetecilerden de çok destekçimiz var. Ben de MEDİZ'in koordinatörlerinden biriyim.

Yazının tamamı için
ÇOK OKUNANLAR