GÜNÜN MUHABİRİ

Amberin Zaman

Al Monitor

Amberin Zaman

PKK'nin hükümetinin 18 aydır süren karşılıklı ateşkesin koşullarını ortadan kaldırdığını ileri süren açıklaması sonrasında  "AKP'nin halkımıza karşı her yerde çok boyutlu yürüttüğü savaşa karşı mücadeleyi her alanda ve her türlü yöntemle yükseltme kararı almıştır" demesi medyanın dikkatini de çekti ancak açılım süreci ile ilgili haberlerdeki tutarlı sessizlik tam olarak ne olduğunu bilememize engel oluyor.

HABERİ İLK AKTARAN OLMAK GAZETECİNİN EN ÇOK ARZULADIĞI ŞEYDİR

Bunu ortadan akldıran ise "Bir gazeteci için kritik bir haberi ilk aktaran olmak en çok arzuladığı şeylerden biridir." diyen Taraf yazarı Amberin Zaman'ın yaptığı gibi PKK'nin tepe isimleriyle konuşmak.
 
"PKK: Türkiye adım atmazsa ateşkesi bitirebiliriz" başlığı yayımlanana ve Al Monitor için yaptığı üç saatlik Cemil Bayık röportajı ile Amberin Zaman dikkat çeken bir habercilik örneği sergiledi.

İşin ilginci Cemil Bayık ile yaptığı röportajın çok çarpıcı bilgiler içermesine rağmen Abmerin Zaman'ın haberi bekletmesiydi. PKK'nin tepe isminin "savaşı başlatabiliriz" sözlerine rağmen röportajı yayımlamamıştı Amberin Zaman. Gerekçesini de anlattı bugün:

RÖPORTAJI BEKLETTİM ÇÜNKÜ ...

PKK'nin sahadaki bir numaralı komutanı Cemil Bayık, Kandil dağlarında küçük bir çadırda üç saat boyunca yaptığımız söyleşi esnasında, aynen şu sözleri sarf etti: "Savaşı Eylül sonunda başlatabiliriz. Savaş başlatma yetkisi bizdedir." Ya Öcalan? "Aramızda iş bölümü var, önderliğimiz barış yapma yetkisine sahip" yanıtında bulundu Bayık. Duyduklarıma inanamamıştım. "Emin misiniz?" diye defalarca sorup durdum. Zira Türkiye'yi ve iktidarı derinden etkileyecek yeni bir durum söz konusuydu. "Evet" cevabını veren Bayık "zaten bu yönde açıklama yapacağız" dedi. Mülakatı yayınlamadan KCK'nin açıklamasını beklemeye karar verdim. Çünkü Türkiye'deki mevcut baskıcı iklimde böylesi bir haberin ilk aktarıcısı olmak savaşı ben çıkartıyormuş, körüklüyormuşum şeklinde lanse edilecekti.

İşte bu siyasi iklim içinde gazetecilik yapamaya çalışan ve barışı bozmaya çalışan ilan edilmemek için gazeteciliğinden ödün vermeye bile razı olan Amberin Zaman günün muhabiri oldu.

Bayık'ın çok ses getirecek sözlerinin tamamını Al Monitor sitesindeki okuyabilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR