MEDYA KÖŞESİ

Altaylı'dan internet yasası uyarısı! Asıl tehlike ne?

Sansür yorumlarına konu olan internet düzenlemesini yazan Altaylı yasadaki asıl tehlikenin "erişim bilgilerinin saklanması"yla ilgili hüküm olduğunu savundu.

Altaylı'dan internet yasası uyarısı! Asıl tehlike ne?
GAZETECİLER.COM
Habertürk gazetesinin tepe ismi Fatih Altaylı, gündemdeki internet düzenemesine dair çarpıcı bir yorumu köşesinde paylaştı. Yasaya yapılan son müdahalenin "dandik bir düzeltme" olduğunu yazan Altaylı düzenlemedeki asıl tehlikelere dikkat çekti.

ASIL TEHLİKE TİB DEĞİL ERİŞİM BİLGİLERİNİN SAKLANMASI

Yasanın en çok eleştiri alan ve sansür yorumlarına konu olan TİB'e mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme yetkisi veren madddenin değiştirilmesinin önemsiz olduğunu yazan Altaylı yasadaki asıl tehlikenin "erişim bilgilerinin saklanması"yla ilgili düzenleme olduğunu savundu.

İşte Altaylı'nın yazısındaki ilgili bölüm:

Reisicumhurumuzun "Bazı maddeleri sıkıntılı" demesinin ardından Ulaştırma Bakam Liitfi Elvan yasada bazı rötuşlar yapılacağını açıkladı.
Göze çarpan en önemli rötıış ya da "düzeltme", TİB Başkanı'mn site veya haber engelleme yetkisinin acil bir biçimde mahkeme onayına sunulacak olması.
Benim yapılacak düzeltmeden anladığını şu: TİB Başkanı siteye veya habere yasak koyacak, ama 24 saat içinde bu kararını mahkemeye onaylatması gerekecek.
Mevcut yasada ise TİB Başkanı kapatıyor, kapatılan site veya haberin sahibi mahkemeye başvurup yasağı kaldırmaya çalışıyordu.
Bana göre bu "tashihin" fazlaca bir önemi yok.
Çünkü bugün internetteki bir bilgiyi, bir haberi ortadan kaldırmanın imkânı yok.
1 değil 1000 TİB Başkam olsa, internetteki yayılmanın hızına erişemez.
Haber veya kayıt veya her neyse yayınlanacak, TİB Başkanı 4 saatte bunu kapatıncaya kadar yüzlerce, binlerce site bunu alacak, binlerce bloğa girecek, milyonlarca adreste o bilgi oluşacak.
Bununla mücadele etmek imkânsızdı zaten.
Tek bir çare vardı ki, iktidar sonunda o çareye başvururdu, interneti toptan yasaklamak.
Sosyal ağları hepten kesmek.
Bana göreyse yasalaşan ve Cumhurbaşkanı'ın imzaladığı İnternet Yasası'ndaki en önemli sorun "erişim bilgilerinin saklanması"yla ilgili düzenleme.
Şu anda erişim bilgileri zaten saklanıyor ama sadece internet servis sağlayıcıları tarafından.
Ve ancak bir mahkeme kararıyla bu bilgiler servis sağlayıcılardan isteniyor ve onlar da bu bilgileri mahkemeye yolluyorlar.
Yeni yasada ise servis sağlayıcıları, tüm internet kullanıcılarının erişim bilgilerini anında yeni kurulacak olan birime yani bir anlamda "kamu otoritesi"ne aktarıyorlar.
Yani sizin internette ne yaptığınız, kiminle yazıştığınız, ne zaman hangi siteleri ziyaret ettiğiniz, kime ne yolladığınız gibi bilgilerin tamamı kamu otoritesinin eline geçiyor.
Sözde "özel hayatı korumak" için çıkarılan İnternet Yasası, özel hayat falan bırakmıyor.
Bu madde orada durduğu müddetçe bu yasa "demokratik bir ülke" yasası değildir.
Herkesin birbirinin yatak odasma kadar girdiği bu ülkede, böyle bir yasal yetkinin nelere mal olacağı herkesin malumudur.

FATİH ALTAYLI YAZILARI
ÇOK OKUNANLAR