MEDYA KÖŞESİ

Alper Görmüş hatasını nasıl düzeltti!

Son yazısında “gazetecinin, zihnindeki bir bilgiyi kontrol etmeden kullanması” diye özetleyebileceğim bir gazetecilik tuzağına düştüğünü yazan Görmüş hatasını nasıl düzeltti?

Alper Görmüş hatasını nasıl düzeltti!
GAZETECİLER.COM - Taraf gazetesinde Balyoz darbe planı üzerine yorumlarını medya eleştirleri bağlamında sürdüren Alper Görmüş bugün son yazısında yaptığı bir yanlışı düzeltti.

DANİ RODRİK'E GÖRE BU BİR İLK
Balyoz davası sanıklarından Çetin Doğan'ın damadı Dani Rodrik, Görmüş'ün yazısını sosyal medya üzerinden yorumladı. Rodrik'e göre bu bir ilk:

- Alper Gormus'ten duzeltme geldi, ama ozur yok. Olsun. Balyoz'da bu da bir ilk.

- Gormus, baslangic noktasinin hatali olmasini kabullenmesine ragmen goruslerinde revizyon yapma geregi hissetmiyor.

- Gormus'e gore bilgisayar saati darbeciler tarafindan geri cekilmis. Ama nedense isimlerini filan degistirmiyorlar ki kolayca yakalansinlar.

- Gormus'un tezi hem savcilarinkiyle celisiyor, hem de mantiksiz. Bu tezin uzerinde durmadiysak sacmaligi bariz oldugundandir.
Görmüş, hata yaptığı için özür dilemedi ama hata yaptığını yazarak, hatasını kabullenmiş oldu. İşte Görmüş'ün bugünkü köşesinde o hatayı yapma nedenini yazıdığı yazısından çarpıcı bir bölüm:

"Bir düzeltmeyle başlayacağım...

Salı günkü yazımda “gazetecinin, zihnindeki bir bilgiyi kontrol etmeden kullanması” diye özetleyebileceğim bir gazetecilik tuzağına düştüm: Yazımın temel iddiasına halel getirmese de, Balyoz davasının en önemli delillerinden biri olan 11 No’lu CD’nin kayıp harddiskinin, Gölcük’teki Donanma binasında yapılan aramada (6 Aralık 2010), istihbarat biriminin döşemelerinin altında gizlenmiş yeni Balyoz belgeleri arasında bulunduğunu yazdım.

Oysa zihnimde kalana güvenmeyip iddianameye tekrar göz atsaydım, bu bilginin doğru olmadığını görecektim.

Peki, o koşulda, yazmakta olduğum diziyi kaleme almaktan vaz mı geçecektim? Ya da “11 No’lu CD’deki zamanlama çelişkilerini Balyoz’cuların bilinçli bir şekilde yaratmış olabilecekleri” şeklindeki iddiamı öne sürmeyecek miydim?

Hayır, yazdığım her şeyi yine yazacaktım, çünkü 11 No’lu CD’nin yazıldığı harddiskin Gölcük’te ortaya çıktığı doğru değildi ama, o CD’nin bir kopyasının (1 No’lu CD) orada ele geçirilen çuvalların içinden çıktığı gerçekti.

Dikkat edilirse, geçen yazımda, iddiam açısından taşıdığı öneme rağmen 11 No’lu CD’nin kopyasının Gölcük’te ele geçirildiğinden hiç söz etmedim. Çünkü bu bilgi bir biçimde zihnimden uçmuş, yerine “Gölcük’te 11 No’lu CD’nin yazıldığı harddisk bulundu” bilgisi geçmişti.

Fakat dediğim gibi: Geçen yazıya oturmadan önce kontrol edip bilginin doğrusuna ulaşsaydım dahi, o yazıda ileri sürdüğüm bütün iddiaları yanlış bilgi (“11 No’lu CD’nin yazıldığı harddisk Gölcük’te ele geçirildi”) üzerinden değil, doğru bilgi (“11 No’lu CD’nin kopyası Gölcük’te ele geçirildi”) üzerinden yine öne sürecektim.

ÇOK OKUNANLAR