MEDYA KÖŞESİ

'Allah yok' diyen karikatür NTV'de kriz oldu

Muhazakar çevrelerin tepkisiyle başlayan karikatür krizi NTV masaya yatırıldı. Çizerler Penguen'daki karikatürü değerlendirdi...

'Allah yok' diyen karikatür NTV'de kriz oldu
GAZETECİLER.COM - Haftalık mizah dergisi Penguen'de yayınlanan karikatür muhafazakar çevrelerin tepkisini çekince yeni bir polemik başladı. Bahadır Baruter imzalı karikatürde cami duvarına 'Allah yok din yalan' yazılmıştı.

NTV ekranlarında Mirgün Cabas'ın modere ettiği 'Her Şey' Konuyu, Ali Nesin, muhafazakar yönetmen Mesut Uçakan, Milliyet çizeri Ercan Akyol ve Sabah çizeri Salih Memecan'la tartıştı. Ali Nesin tartışma konusu olan karikatürün ifade özgürlüğü kapsamında normal olduğunu söylerken, 'Birileri hergün namaza gidin derken benim de gitmeyin deme hakkım olmalı' dedi. Mesut Uçakan ise Nesin'in sözlerine 'böyle bir hak olamaz' diyerek tepki gösterdi.

[photos]

SALİH MEMECAN'DAN 'NE ŞİŞ YANSIN NE KEBAP' CEVABI

Mirgün Cabas'ın yayına telefonla kattığı Salih Memecan hayli dengeli bir değerlendirme yaparak adeta 'ne şiş yansın ne kebap' kıvamında bir cevap verdi. Karikatürün ilgili bölümünün rahatsızlık verebileceğini vurgulayan Memecan 'ama yine de tepkiler de normal karikatür de normal' dedi. Tartışmanın bir tarafı olmamaya özen gösteren Memecan 'Demokratik sınırlar içinde kalmak kaydıyla tepki gösterilebilir' dedi.

Milliyet çizeri Ercan Akyol da programa telefonla bağlandı. Akyol tepki çeken karikatürün dine dönük bir hakaret ve saldırı içermediğini söyledi.

"Konuyu saptırıyorlar. Bu tema olarak dine saldırı içerikli bir karikatür değil. Derginin yayın çizgisi gereği bu da toplumla ilgili bir karikatür. Dine saldırı anlamı taşımıyor. Çok samimi olarak böyle düşünüyorum. Batı karikatüründe çok kullanılmış bir şablondur bu. 18. yüzyılda yaşamış adamlar bu süreci. Bektaşi fıkralarında da bunu görebilirsiniz, Allah'la pazarlık yapan karakterleri konu alır. Bu konu heykel tartışmalarına da tuz biber ekti."

ÇOK OKUNANLAR