Alkışlar, dünyaca ünlü yazar Amin Maalouf ile röportaj yapan Kürşat Oğuz'a
Habertürk TV Yayın Koordinatörü Kürşad Oğuz, dünyaca ünlü Lübnan kökenli Fransız yazar Amin Maalouf'un Paris'teki evine konuk oldu. Amin Maalouf ile dikkat çeken bir röportaj gerçekleştiren Kürşat Oğuz alkışları hak ediyor.
Fransız Akademisi üyesi ve 'Semerkant', 'Afrikalı Leo' ve 'Tanios Kıyıları' gibi kitapların dünyaca ünlü yazarı Amin Maalouf, HaberTürk'ten Kürşad Oğuz'ın sorularını yanıtladı.
Söyleşinin ilk kısmında dünyanın battığına inandığını ifade eden Maalouf, “Yeni bir dünya kaçınılmaz olarak doğacak” tespitini yaptı.
Amin Maalouf bir dönem Türkiye’nin model olabileceği hissine kapıldığını, Arap Baharı döneminde, 2011-2012 gibi, Türkiye ve bölgenin diğer ülkeleri arasında bir tür koalisyon oluşacağını, laik gelenekle dinin bir model olarak ortaya konacağını düşündüğünü açıkladı. “Bütün bunlar Arap Baharı’yla birlikte bitti” diyen Maalouf, “Her ülke farklı bir yöne gitti. Libya ve Suriye iç savaşa girdi. Mısır ve başka ülkelerde askerler yeniden iktidarı ele geçirdi. Sonuç olarak bu model gerçekleşmedi. İleride ne olur bilmiyorum ama bu kısa anı iyi analiz etmek ve neden bittiğini de anlamak gerek” tespitini yaptı.
Amin Maalouf, Kürşat Oğuz'a verdiği röportajda son kitabı 'Uygarlıkların Batışı' ekseninde 1979'dan başlayarak Arap coğrafyasının ve dünyanın geçirdiği değişimleri anlattı. Lübnan asıllı Fransız yazar, eleştirilerinin zaman içerisinde neden Batı'dan Arap-Müslüman toplumuna kaymasıyla ilgili olarak, "Benim anavatanım ve ana kültürüm olan Arap dünyası da tarihsel çıkmazından kurtulmak için kendi menfaatine olan şeyler yapmadı. Yani bir hata varsa önce Araplardan kaynaklandı" dedi.
Yazarın 1998 yılında yayımlanan 'Ölümcül Kimlikler', 2009'da basılan 'Çivisi Çıkmış Dünya' ve bu yıl yayımlanan 'Uygarlıkların Batışı'nda yer alan kitapları üzerinden sorular soran gazeteci Oğuz, bugün Şili, Fransa, Irak ve İran'daki gösterilerle ilgili olarak "Bunların hepsinin ortak noktası şu: Halkların çok önemli bir bölümünde terk edilmişlik ve toplum dışına itilmişlik duygusu hâkim" dedi.
Kürşat Oğuz'un bugünün dünyasında yaşanan umutsuzluğun sebebinin 'yönetenler mi' olduğu sorusuna yazar Maalouf "Yönetenlerin suçu diyemem. Bizi yönetenler bizim toplumlarımızdan türer, başka gezegenden gelmezler. Karmaşık bir insanlık macerası gemisine bindik ve hepimiz yarının dünyasında çözümler bulmak için düşünmeliyiz" dedi.
Büyükbabasının Türkiye’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ten etkilendiğini anlatan Maalouf, “1921’de karısı yani büyükannem hamile kalınca çocuğuna Kemal adını verme kararı almış. Herkese de, oğluna Atatürk’ün şerefine Kemal adını vereceğini söylemiş. 1921 Aralıkı’nda doğum gerçekleşmiş ama kız olmuş. Büyükbabam fikrini değiştirmek istemediği ve inatçı olduğu için kızına da Kemal adını vermiş” dedi.
Habertürk’ten Kürşad Oğuz’a konuşan Lübnan kökenli Fransız yazar Amin Maalouf dünyadaki gelişmelerden, siyasete ve Türkiye’ye kadar çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Maalouf ile dikkat çeken bir röportaj gerçekleştiren Kürşat Oğuz'u alkışlıyoruz