Alican Sekmeç: '2014 sinemanın 100. yılına yakışan bir yıl olmadı'
Sayım Çınar 2014 yılı sinemasını, 2015 beklentilerini, son dönemde önemli bir kitaba imza atan Alican Sekmeç ile konuştu
GAZETECİLER.COM - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR [email protected]
Sayım Çınar 2014 yılı sinemasını, 2015 beklentilerini, son dönemde önemli bir kitaba imza atan Alican Sekmeç ile konuştu. Buyurun sinemanın Z raporuna.
SİNEMA YAZARI DEĞİL SİNEMA ARAŞTIRMACISIYIM
Bir yıl sonra tekrar birlikteyiz.
Yeniden Galata’da olmak çok güzel. Privato’dayız. Konuşacak çok şey var.
Sinema konuşmak insanı heyecanlı ve güzel kılıyor. Farklı pencerelerden bakıyoruz. Sinema yazarısın, bir misyonun var. Sinema festivallerine özel kitaplar hazırlıyorsun. Türk sinemasında görüntü yönetmenlerini çalıştın en son kitabında, özel bir kitap oldu. Nereye oturtuyorsun kitabı?
Sinemanın 100. Yılı gerektiği gibi kutlanmadı. Şehir Tiyatrosu 100. Yılını büyük bir törenle kutlarken, Türk sineması, üvey evlat muamelesi gördü. Devlet bazı şeyleri görmezden geldi. Kendimi sinema yazarı olarak değerlendirmiyorum. Sinema yazarı dediğimizde SİYAD üyesi arkadaşlar geliyor akla. Ben sinema araştırmacısıyım. Haz veriyor bu durum bana. Bu keyifle toplamış olduğum belgelerin günün birinde kitaba dönüşüyor olma hali çok önemli. Sinemayı yazmaya çalışıyorum. Meraklısına, ilgilisine kitaplar yazıyorum. Son kitabım da bu anlayışla ortaya çıktı. Mimar Sinan mezunuyum sevgili hocam İlhan Arıkan hocamla bu konuyu konuştuğumuzda çok güzel anekdotlar anlatmıştı. En az yönetmen kadar emeği vardır görüntü yönetmenlerinin derdi. Geçmişten anılarla örnekler sunardı. Bu insanlar ile ilgili araştırmaya giriştim. Gayrimüslimler ağırlıktaydı. İlk nüveler 1995’te çıktı. Umut sahibi değildim kitap olacağı konusunda. Günümüz sinema çalışanları da ekleyince 225 kişilik bir kitap haline geldi. Nerede ne zaman basılır bilmiyordum. Antalya Film Festivali ekibi Elif Dağdeviren ile bir araya gelince kitabı önerdim, onlar da çok beğendiler, projeyi kitaba çevirdiler. Antalya Film Festivalinde yüz yılı kapsayan bir kitap yapıldı, o da benim kitabım oldu. 100 yıllık sinema tarihinin anılması açısından çok önemli.
HİÇ YAZILMAMIŞ BİR KONUYU YAZDIM
100 yıllık bir geçmiş var kitapta.
Evet ve festivaller tarafından değerlendirilmesi de çok önemli. Tematik bir konu seçtim. Hiç yazılmadı bu konu.
Çok insan var kitapta, 100 yılın bütün kahramanları kitabın içinde.
Geçmişten günümüze arşiv çalışması yaptık. 50’li yılların sonuna kadar yazmıştım daha önce. Yaşayanları bularak yaşamayanlar için de anlatımlardan faydalanarak çalıştık. Genç kuşağın çoğu ismi benim okulumdan. Ulaş Zeybek, Eyüp Boz, Murat Tuncel, Zekeriya Kurtuluş. İlhan Arıkon, Çetin Tunca, Çetin Gürtop. Hizmet etmiş önemli isimlerdir bunlar. Hıristiyan sinemacılarla ilgili bilgiler ilk kez bu kitapta yayınlanıyor.
YENİ KİTAPLAR YOLDA
Festival kitapları devam edecek mi? Hedefinde yeni bir kitap var mı?
Güzel çalışmalar var, yapımcılarla ilgili bir kitap yapmak istiyorum. Yönetmenler üzerine de böyle bir çalışma yapacağım. Ön hazırlıklar tamamlandı. Güzel olacağım emin olduğum iki sağlam kitap gelecek. Çok fazla sayıda isim olduğu için çok hacimli olacak. Yapımcı 1500, yönetmen 600 neredeyse. Kayıt altına almak çok önemli. Hala yönetmenlik yapan insanlar için paha biçilmez bir kaynak. Kısa film gösterisine katıldım geçenlerde, özel gösterime gittim, birçok insan beni kutladı. Çok mutlu oldum. Birçok görüntü yönetmenlerinden tebrik mailleri aldım. Kendi adıma bir başarı olarak görsem de kitap haline gelmesinde Elif Dağdeviren ekibine teşekkür borçluyum.
YÜZÜNCÜ YILA YAKIŞAN BİR YIL YAŞAMADIK
2015’e sayılı günler kaldı. 2014’ü değerlendirir misin?
Türk sinemasında zaten 100. yıl olduğu için önemli bir yıldı. 2014 yüzyıllık sinema tarihinin yılıydı, yeni filmler yeni heyecanlar bekledik. 113 film çekildi bu yıl, hepsini izledim. İlginç filmler vardı ama yakışan bir yıl mıydı yüzüncü yıla, tabii ki hayır. Gişe hasılatları çok önemli ama filmlerin sinema tarihine hizmeti tartışılır. Birçok film var ama sinema tarihinde bir cümleyle hatırlanacak.
Hatırlanacak filmler hangileri olacak?
Kırımlı, çok güzel bir filmdi. Senaryo sıkıntısı var biraz ama çekim muhteşem. Murat Yıldırım ve Selma Ergeç. Çok gişe olmayacağını düşündüm çünkü yabancı savaş filmlerine alışık izleyici. Karışık Kaset yine çok başarılıydı. İyi bir edebiyat uyarlamasıydı. Çeşitli sıkıntıları vardı. Bu yıl bir kez daha inandım filmin tekniğini iyi yapıyoruz, senaryolarda o başarıyı göremiyoruz. Yüzüncü yıl olması nedeniyle önemli olduğunu düşünüyorum. Seyirciyi üzmeyen bir film. Çağan ırmak seyircisini iyi bilen bir yönetmen. Filimden seyirciye pas atan bir yönetmen. Unutursam Fısılda çok keyifli bir işti. Yabancı filmlerden esinlenme var belki ama iyi bir bütün haline getirmiş. Hümeyra’nın oyunculuğuna bayıldım. Film seyirciden beklediğini gördü. Recep İvedik 4’ü de beğendim. 7 milyonluk bir hasılat var. Sinema tarihine ne kadar yer bulur göreceğiz. Tarz olarak sevimli bir filmdi.
Beğenmediklerin de olmuştur mutlaka.
Bu Gece. Ben ki ömrünü bu işe vermiş bir adamım, 30. dakikada terk ettim. Hiçbir şey anlamadık. Başrol oyuncusu da terk etmiş filmi sonradan öğrendik ki. Ne yazık ki böyle filmler de çekilebiliyor.