MEDYA KÖŞESİ

Akşam yazarı'ndan Elif Şafak'a zor soru

Bir gün Guardian'da, bir gün New York Times'ta karşınıza çıkıyor. Dahası 'anadili' yani yazdığı dil de İngilizce.

Akşam yazarı'ndan Elif Şafak'a zor soru
GAZETECİLER.COM - Akşam yazarı Oray Eğin bugün köşesinde Habertürk yazarı ve Türk Edebiyatının son yıllarda dünyadaki temsilcilerinden biri olan Elif Şafak hakkında zor bazı sorular sordu.

Küçük dillerin yazarlarının dünya platformunda yer alabilmesi için sınırlı bir kontenjan vardır. (...) Ne kadar yaratıcı, ne kadar başarılı olursanız olun evrensel platformda sadece bir kişilik hak tanınır. Edebiyat dünyasında bu kontenjanın yıllarca Yaşar Kemal'le doldurulduğunu düşündük Türkiye'de. Yaşar Kemal, yurtdışında yayımlanmakla beraber çeviride bile Türkçe konuşan, yerel bir yazardı oysa.

PAMUK İYİ BİR STRATEJİST AMA AYNI ZAMANDA USTA BİR YAZAR

Sonra Orhan Pamuk onun izinden girdi, Yaşar Kemal'in yapmadığını yahut yapamadığını başardı: Batılı ne istiyorsa önlerine o malzemeyi koydu. 'Beyaz Kale'nin yurtdışında övgülere boğulması yabancılar için yazılmış Türkçe romanlar devrini başlattı. 'Kar', 'Benim Adım Kırmızı', 'İstanbul' bu modanın ürünleridir.

Orhan Pamuk, büyük bir stratejist ama aynı zamanda usta bir yazar. Nobel'i alana kadar geçen süre içinde de çok çabaladı, çok mücadele süreçlerinden geçti. Formülü bilse de uygulayıp karşılığını alması zaman aldı. Yıllar sonra kendini kabul ettirdi.

PEKİ YA ELİF ŞAFAK ?

Dünyadaki Elif Şafak modası son beş-altı yılın ürünü değil mi? Bir üçüncü dünya ülkesinden bu kadar çabuk çıkıp, böylesi ünlenen, merdivenleri üçer-beşer çıkan bir yazar daha var mı?

Daha 2000 yılında Türkiye'de bile adından söz ettirmeyen Elif Şafak bugün dünya sahnesinde, çok 'in' bir yazar olarak kabul ediliyor. Bir gün Guardian'da, bir gün New York Times'ta karşınıza çıkıyor. Dahası 'anadili' yani yazdığı dil de İngilizce.

Bu hafta New York'ta Pen Yazarlar Festivali'nde konuşmacı. İki ayrı panelde. İkincisi ise Salman Rushdie'yle, Jonathan Franzen'la beraber. ABD'deki yayınevi, teşekkür ilanında ilk başta onun adına yer veriyor. Hep hayal kurduğu o 'kulübe' girdi işte.

KISKANMIYOR, TAKDİR EDİYORUM

Başarısını kıskanıyor değilim, takdir ediyorum. Ama bu başarı nasıl bu süratle oldu merak etmiyor de değilim.
ÇOK OKUNANLAR