MEDYA KÖŞESİ

Akşam yazarı o reklama itiraz ediyor!

Reklamın başından sonuna kadar bir kadın kafasını duvardan duvara vuruyor. Şiddeti uygulayan erkek 'tabii ki' görünmüyor!

Akşam yazarı o reklama itiraz ediyor!
GAZETECİLER.COM  -  "Bu reklama itirazım var!" diyen isim Akşam yazarı Özlem Akarsu Çelik.

"Bir kamu spotu... Amaç, sözde, kadına yönelik şiddeti durdurmak; Alo 183 hattını herkese duyurmak...

Reklamın başından sonuna kadar bir kadın kafasını duvardan duvara vuruyor. Şiddeti uygulayan erkek 'tabii ki' görünmüyor!

A.Ü. Reklam ve Tanıtım Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Reyya Advan'a sordum. 'Ben mi deliriyorum yoksa bu ülkede herkes kafayı mı yedi?' Sözümü bitirmeden, 'Kadına şiddet uygulayan erkek değildir, gibi tehlikeli bir sloganla biten reklamdan bahsediyorsun' dedi.

RTÜK, DAYAKÇI ERKEĞİ KORUYOR PEKİ YA KADINI?

Mor Çatı ve 17 kadın örgütünün 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı kamu spotları RTÜK tarafından 'toplumsal cinsiyet eşitliğine' aykırı bulunarak yayınlanması engellenmişti. Ne şiddet gören kadın ne şiddet uygulayan erkek vardı o filmlerde. RTÜK şu slogana takmıştı: Her gün beş kadın erkekler tarafından öldürülüyor!
Onu yasaklayan zihniyet, bir kadının kendini duvardan duvara çarpmasını ve 'kadına şiddet uygulayan erkek değildir!' sloganını normal karşılamış! Bu ikiyüzlülüğü Reyya Avdan şöyle anlattı:

Medyada şiddeti uygulayanlar değil şiddete maruz kalanlar teşhir ediliyor! Dayak yemiş, gözü morarmış, ağlayan kadın görüntüleri/fotoğrafları medyada yer bulurken şiddeti uygulayan gözü dönmüş erkekler adeta korunuyor. Toplumumuz her fırsatta mahremiyetten dem vurur ama mahremiyete saldırının alasını şevkle izler! Bu kamu spotu da sloganıyla, görüntüleriyle kadına yönelik şiddeti durdurmak yerine şiddeti körükleyen bir film olmuş. Görüntülerle şiddet bir kez daha sıradanlaştırılıyor. Slogan da çok vahim! Erkeklik o kadar yüce bir mertebe ki, erkeğin kendinden daha 'zayıf', 'aşağıda' olan kadına hoşgörülü davranması gerekiyor. Böyle davranmayan, şiddet uygulayan ise 'erkek' olamaz! İnsanlığa değil erkeğe vurgu yapılıyor çünkü erkek olmak insan olmaktan bile üstün bir meziyet!

 

ÇOK OKUNANLAR