MEDYA KÖŞESİ

AKP'nin yeni planı çözüm getirecek mi?

Hükümetin Kürt sorununda yeni çözüm planı iddiası CNN Türk ekranlarında tartışıldı. Hande Fırat Ankara kulislerinden notlarını aktardı...

AKP'nin yeni planı çözüm getirecek mi?
GAZETECİLER.COM
Gündeme bomba gibi düşen Kürt sorununda yeni çözüm planı iddiası CNN Türk ekranlarında mercek altına alındı. Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtlayan CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat Ankara kulislerinden edindiği notları aktarırken akademisyen Vahap Coşkun ise hükümetin sızdırdığı planı yorumladı...

PKK'YA BARZANİ DEĞİL LİDERİ SİLAH BIRAKTIRABİLİR

Hande Fırat, BDP lideri Selahattin Demirtaş ile görüştüğünü ve basına sızan planı sorduğunu söylerken aldığı yanıtları canlı yayında paylaştı. Fırat, Demirtaş'ın planda yeni bir şey olmadığını, Kürt sorununa çözüm getirecek bir aklı ifade etmediğini söylediğini belirtti. "Bunun nesi yeni" diye soran Demirtaş planın başarılı olmasının mümkün olmadığını kaydetti. Fırat, Demirtaş'ın plandaki Barzani ayağı için de "PKK'ya Barzani değil sadece lideri silah bıraktırabilir" dediğini de aktardı.

BDP PKK İLE ARASINA MESAFE KOYMADAN MUHATTAP OLAMAZ

Hükümet cephesinden de nabız yoklayan Hande Fırat, AKP'nin bu planla esasen Abdullah Öcalan ve Kandil ile diyaloğu gündemden kaldırdığını söyledi. Fırat, BDP'nin muhattap alınmasının ise PKK ile arasına mesafe koyma şartıyla olabileceğini belirtti. Fırat, hükümetin "BDP terörle arasına mesafe koyup dilini değiştirirse belki o zaman onlarla ya da içlerinden farklı bir grupla görüşebiliriz" dediğini aktarırken "e nasıl çözeceksiniz?" sorusuna ise "muhattap Kürtlerdir, onların talepleridir." cevabını aldığını söyledi.

Fırat, hükümetin bölgede aldığı oya güvendiğini ve Kürtlerin esas temsilcisinin AKP olduğu yönündeki argümanı işlediğini de notlarına eklerken, operasyonların ve tutuklamaların devam edeceğini vurguladı.

AKP: ÖCALAN BİZİ ALDATMAK İSTEDİ! BDP: ONLAR ÖCALAN'I KANDIRMAK İSTEDİ

Fırat'ın aktardığı çarpıcı notlardan biri de İmralı'daki müzakere süreci üzerine oldu. Hükümetten bir kaynağının iddiasını aktaran Fırat, kaynağının "Öcalan devleti kandırmak istedi" dediğini aktardı. Fırat, Demirtaş'ın ise bu iddianın aksini söylediğini aktarırken BDP liderinin "İmralı'daki diyalog sürecinde esas devle Öcalan'ı kandırmak istedi ancak Öcalan çetin ceviz çıkınca masa devrildi" dediğini söyledi.

HÜKÜMET NEDEN PLANI ÜÇ GAZETECİ ÜZERİNDEN SIZDIRDI?

Cüneyt Özdemir
, hükümetin bu planı neden üç gazeteci üzerinden sızdırdığını sorarak esas amacın ne olduğunu sordu. Fırat ise hükümetin bu planı üç gazeteci üzerinden sızdırarak kamuoyundaki tepkileri yoklamak istediğini, sonuçları görmek istediğini söyledi.

BU PLAN HÜKÜMETİN YAPTIĞI BİR MEDYA ÇALIŞMASIDIR

Programa Diyarbakır'dan katılan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Vahap Coşkun ise basına sızan projede yeni bir şey olmadığını söylerken "bu plan esasen bir medya çalışmasıdır ve başarılı olma şansı yoktur" dedi:

"Bu hükümetin yaptığı bir medya çalışmasıdır. Zamanlama olarak da başarılı bir medya çalışmadır. Çünkü hükümetin 2011 Temmuz'undan bu yana uyguladığı politikaların iflas ettiği bu Newroz'da belgelendi. Hükümet de bu resmin basında ve ekranlarda kendisine dönük sert eleştirilere dönüşmesinden sonra bu medya çalışmasını devreye soktu. Böylece güvenlikçi politikalara gelen eleştirileri böyle bir ihtimali hatırlatarak sınırlamayı amaçlıyor. "Bu kapıyı da açabilirim" diyor."

BU PLAN BAŞARISIZ OLACAK İÇİNDE YENİ BİR ŞEY YOK

"Ben bu planın içinde yeni bir şeyin olmadığını düşünüyorum. Neden içinde yeni bir şey yok onu da belirteyim. Fikret Bila'nın sıraladığı 10 maddeyi kapsayan uygulamalar zaten yürürlükte. Hatta uzun zamandır uygulanıyor. Siyasi olarak BDP'yi muhattap alınması noktası ise mümkün değil. Başbakan'ın daha dün yaptığı açıklamalar var BDP'yle ilgili. Ben bu stratejiden bir sonuç alınmayacağını düşünüyorum. Ben iflah olmaz bir iyimserim normalde karamsar olmam ama durum bu sonuçta. AKP ile BDP arasında doğal bir diyalog gelişmesi çok zor gözüküyor. Aynı zamanda dışarda da dingin bir havaya ihtiyacımız, ama baharla birlikte çatışmaların arttığını görüyoruz. Karşılıklı insanlar öldüğü zaman kitlelerin karşı karşıya geleceğini de biliyoruz. Çok umutlu değilim..."

ÇOK OKUNANLAR