MEDYA KÖŞESİ

Akın Birdal, Özkök ve Zafer Mutlu'ya seslendi

28 Şubat andıçının ölümden dönen mağdur ismi Akın Birdal, “İki gazetenin genel yayın yönetmeni beni arayıp özür dilemedi.” dedi...

Akın Birdal, Özkök ve Zafer Mutlu'ya seslendi
GAZETECİLER.COM
28 Şubat
sürecinin esaslı mağdurlarından olan dönemin İHD başkanı Akın Birdal'dan Ertuğrul Özkök ve Zafer Mutlu'ya ağır eleştiriler geldi. A Haber’de Selin Ongun’un sorularını yanıtlayan Birdal, kendisine düzenlenen suikast girişimini ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.

Medyanın 28 Şubat soruşturmasına dahil edilip edilmemesi tartışılırken Akın Birdal'dan ilginç bir çıkış geldi. Silahlı saldırı sonucu ölümden dönen Akın Birdal, “İki gazetenin genel yayın yönetmeni beni arayıp özür dilemedi.” dedi:

"İki gazetenin genel yayın yönetmeninin adları belli, doğrusu bunların ikisi de beni arayıp özür dilemiş değil. Gazetecilik, kamu vicdanı adına hareket eden denetleyen bir meslek grubudur. Ama onlar bunun içinde yer almışlardır ve cesaretlendirmişlerdir. Yani silahlı değil sivil bir darbe olduğunu da bunların aracılığı ile ifade edebiliriz. Medya ayağında genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarları ile basın örgütlerinin başındakilerin sorumluluğu var. Bunu yargılamak ve sürece katmak gerekir."

Birdal'ın isim vermeden eleştirdiği iki yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök ile Zafer Mutlu. Hürriyet ve Sabah gazetesini 28 Şubat sürecinde idare eden iki isim Akın Birdal, Cengiz Çandar, M. Ali Birand gibi bir çok ismin hedef gösterildiği düzmece andıcı manşetten düşürmemişti.

“Medya ayağının da sorumluluğu var”
Akın Birdal, 28 Şubat soruşturmasının medyaya uzanabileceği tartışmalarıyla ilgili olarak ise “Medya ayağında genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarları ile basın örgütlerinin başındakilerin sorumluluğu var. Bunu yargılamak ve sürece katmak gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Emek ve işveren örgütleri darbeyi cesaretlendirdi”
İş dünyasının da 28 Şubat sürecinde katkısı olduğunu belirten Birdal, “Dünyanın hiçbir yerinde emek örgütleri ile işveren örgütleri darbeye cesaretlendirmiş değillerdir. Böyle bir şey olabilir mi? Biz de bu da oldu. İşi, özgürlüğü, ekmeği, geleceği, barışta ve demokraside olan adalette olan konfederasyonların esas duruşa geçmiş olması sorgulanmamalı mı?” dedi.

“Çankaya'da sürece dahil olmalı”
28 Şubat’ta Çankaya’nın da rolünün sorgulanması gerektiğini belirten Akın Birdal, andıcın altında imzası olan ve sürece dâhil olan kişilerin mal bildirimlerinin de araştırılmasını istedi.

“28 Şubat için intikam duygum yok"
Birdal, intikam duygusunun olmadığını belirtti, “En önemli şey insan hakları. Ben beni vuranların da idamla yargılanmasını istemedim. İnsan haklarında çifte standart olamaz. İdama karşı çıkarken faillerin idam edilmesini isteyemezdim.” diye konuştu.

“Eymür ve Avcı'nın sözleri ile yeni süreç başlamalı”
Soruşturma sürecinin daha da genişlemesi gerektiğini kaydeden Akın Birdal, “Eymür ve Avcı’nın sözleri yeni bir süreç başlatmalı. Cumhuriyet savcısı bu ifadeleri dikkate almalı. Bizim dosyanın yeniden açılmasına zemin oluşturmalı. İfadeleri okuduğumda bu dosya kapatılabilecek bir olay değil. “ dedi.



ÇOK OKUNANLAR